INLEIDING THEO VAN DOORN

OVERZICHT LEESTEKSTEN

HOME

Geboren onder uw stoel
Twee heren medici
Vooruitgang
Op de bewaarschool
De ruin
Geloofscrisis
Koetje spelen
Annie
Pijn
De oude tilbury
Kerstmis
Vader 50
Moeder verplegen
Waarom is een bed geen nest?
Brand
Pollie

Doruske - Van baby tot meester

Theo van Doorn

vignetleaf.jpg (789 bytes)

Koetje spelen

Met mijn buurmeisje en vriendinnetje Annie en nog vijf anderen van het Marktplein speelden we wel eens koetje op de kiosk. Met zijn verticale spijlen van de balustrade en de meter die de kiosk boven de grond lag, leek ze in onze fantasie wel op een koeienstal. Meestal was ik de boer, want we hadden thuis ook een snoepwinkel. Ik liep over het gras en langs de kiosk en gaf dan de ‘koetjes’ voer. Ze zaten op handen en knieŽn op de kiosk en staken hun hoofd door de spijlen. Ze moesten voordat ze een snoepje kregen vreselijk hard loeien. Deze keer zou ook ik koetje zijn. Ik loeide zo hard, dat mijn hoofd roder en dikker werd. Toen de boer mij als laatste voer had gegeven, was het spel afgelopen en ging iedereen naar huis behalve Annie.

Ik wou mijn hoofd tussen de spijlen uit trekken, maar ik zat vast, kon niet meer terug. Ik begon te schreeuwen van angst, mijn hoofd werd nog dikker. Annie zag wat er met mij aan de hand was. Ze rende naar mijn vader en riep: "Doruske zit met zijn kop vast". Vader pakte de zaag en liep naar me toe. "Blijf maar rustig, Doruske, ik zaag er wel een spijl tussenuit". Op slag hield ik op met huilen. Als volwassene begreep vader uiteraard dat mijn hoofd ook tussen de spijlen uit kon, als ik het er zonder moeite tussen gestoken had. Maar hij zaagde toch een paar keer op en neer. "Rustig maar ik ben zo klaar". Hij duwde mijn hoofd voorzichtig tussen de spijlen uit.

Later toen we onze kinderen enige notitie van het verleden wilden bijbrengen en dus begonnen met het verleden van ons, hun ouders, vertelde ik hen dit verhaaltje bij de kiosk en liet hen de spijl zien, waar hun grootvader, die ze niet gekend hadden, een klein stukje had ingezaagd. Je zag de kerf nog door de verflagen heen.

vignetleaf.jpg (789 bytes)