CUBRA HOME

INHOUD MIDDENSTAND

Redactie

Ben van de Pol

Webredactie

Ed Schilders

 
Over de collectie - middenstandsrijm, tekeningen, ballades, liedteksten
Via Jace van de Ven, dichter en journalist van het Brabants Dagblad,  kwam de redactie van CuBra in november 2005 in het bezit van een doos vol wedstrijdformulieren uit 1949. De wedstrijd was uitgeschreven door de in Tilburg gevestigde bakkerij Smarius, in die tijd nog Smarius Reijnders geheten. In 1949 bestond de bakkerij 50 jaar; dus was het tijd voor een prijsvraag. In de doos bevonden zich circa zeshonderd inzendingen van zeer uiteenlopende aard, waarschijnlijk slechts het kleinere deel van het totaal aan inzendingen. Ben van de Pol maakte er een keuze uit, die een uniek beeld geeft van middenstandsrijmelarij en huisvlijt anno 1949.
Over de wedstrijd

Op de verpakking van zijn producten (beschuit, speculaas, koekjes, peperkoek) liet bakker Smarius in kleur een woord afdrukken dat ook voorkwam in een van de drie slagzinnen op het wedstrijdformulier.

Door deze woorden uit te knippen en te verzamelen tot een of meer van de drie slagzinnen compleet waren, kon de consument meedingen naar de prijzen. De uitgeknipte woorden moesten op het wedstrijdformulier worden opgeplakt.

De slagzin over beschuit luidde op het wedstrijdformulier::

Volgeplakt met uit verpakkingen geknipte woorden, zag de inzending er bijvoorbeeld zo uit:

De twee andere slagzinnen op het wedstrijdformulier waren:

Koekjes en speculaas zo fijn

Die moeten wel van Smarius zijn

En:

Dat gaat er in als Smarius koek

Daarnaast was er op het wedstrijdformulier nog volop ruimte voor een eigen bijdrage. 'Dit kunt U doen,' zo luidt de tekst, 'in eenvoudige woorden - spreuk - slagzin of dichtvorm.' En dat deden ze, vooral de moeders, uit alle uithoeken van Brabant en ver daarbuiten. KLIK HIER voor een overzicht van plaatsnamen. Uit de inzendingen blijkt dat de actie een succes geweest moet zijn. CuBra maakte een keuze in tekst en beeld.

De inzendingen
De winnaars volgens de CuBra-jury, 56 jaar later. De tien leukste inzendingen (10 beeldbestanden)
Klachten over het uitknippen van de woordjes (17 bijdragen - 2 afbeeldingen - 15 teksten)
Brieven van inzenders (7 bijdragen - 2 als afbeelding)
Rijmende inzendingen
Rijmende inzendingen van 1, 2, of 3 regels (69 teksten)
Rijmende inzendingen van 4 en 5 regels en meer (76 teksten)
Teksten op populaire liedjes (7 bijdragen - 3 afbeeldingen)
Naamdichten (10) & Limericks (4) - 2 afbeeldingen
Afbeeldingen van inzendingen

Teksten afgebeeld in handschrift en inzendingen met foto's en tekeningen...

Inzendingen met het Smarius-beschuitlogo van Byke Bros (2 afbeeldingen) Inzendingen met opgeplakte foto's van kinderen (guiten) (3 afbeeldingen) Rijmende inzendingen als afbeelding (1) (5 afbeeldingen) Rijmende inzendingen als afbeelding (2) (7 afbeeldingen) Inzendingen met (pogingen tot) kalligrafie (4 afbeeldingen) Inzendformulieren met tekeningen (7 afbeeldingen) Inzendingen met tekeningen (en rijm) als bijlage bij het formulier (6 afbeeldingen) Valsspeler (1 afbeelding)