DAALDREEF

De Koning van Hispanje

Inhoud & Aantekeningen


Naar de gedichten

Naar het titelblad

Naar het voorwoord en de opdracht


 

De titel "De Koning van Hispanje" is ontleend aan een prozafragment van Daaldreef, dat wel is opgenomen in de gelijknamige bundel in gesproken vorm uit 1971, maar dat in deze versie van 2003 is weggelaten, omdat dit fragment reisbeschrijving nu te zeer gedateerd is.

Het stamt uit de periode toen in de zestiger jaren de Costa Brava, de Costa Dorada en Ibiza nog ongerepte oorden waren, waar voornamelijk hippies op afkwamen, en waar je je als reiziger de koning te rijk voelde, de Koning van Hispanje.

De gedichten uit de gelijknamige cyclus tekenen de sfeer van die oorden in die dagen.

 


INHOUD

 

De Koning van Hispanje

1 San Feliu

2 Tossa del Mar

3 Blanes

4 Torredembara

5 Callella

6 Wonen

7 Rivieren

8 Noorderling

9 Ontuchtige

10 Ruimtevaart

11 Barneveld

 

Muze in ballingschap

12 Vitalist

13 Vandaag of morgen

14 Wandelaar

15 Wachtwoord

16 Drenkeling

17 Onteigening

18 Monaco

19 Ontbijt

20 Zoutelande

21 Aquarel

22 Borgvliet

23 Hotel Twente

24 Pijler

25 Moi, c'est l'autre

 


 

AANTEKENINGEN

Het merendeel van deze gedichten werd eerder in tijdschriften gepubliceerd, bijv. de cyclus De Koning van Hispanje in het blad van de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten te Amsterdam, en de cyclus Muze in ballingschap in het literaire tijdschrift Roeping in 1959.

 

Andere gedichten uit deze bundel (Ontbijt, Wonen, Rivieren) werden geplaatst in het blad Brabant Cultureel.

De gedichten Aquarel en Borgvliet in het tijdschrift Ons Erfdeel - Notre Patrimoine, juni 1960.

Het langere gedicht Zoutelande werd gepubliceerd in de bundel Tweelingster, bloemlezing dichtkunst uit Noord en Zuid, Desclée de Brouwer 1962.

Weer andere (Ontuchtige, Ruimtevaart, Barneveld, Hotel Twente) werden uitgezonden in het radioprogramma Sjook in 1963.

 

Het gedicht Moi, c'est l'autre werd voorgelezen tijdens de manifestatie van de GBK in het Waaggebouw te Nijmegen op 12 oktober 1968, en opgenomen in de GBK-bundel "Ik".

 

Wat wil hiermee gezegd zijn? Het illustreert een zeker maatschappelijk engagement, dat vervolgens alleen maar sterker werd door een maatschappelijke loopbaan, waarbij geen ruimte was voor het publiceren van poëzie.

Het werden eerder geschriften als De verzorgingsstaat in zorgwekkende staat, en geschiedschrijving op het gebied van de revalidatiegeneeskunde.

 

Pas na het afsluiten van de maatschappelijke activiteiten ontstond gelegenheid de poëzie uit voorbije jaren naar buiten te brengen, met name via het eigentijdse medium de website.

 

Daaldreef

30-8-2003