INHOUD GG
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
REAGEREN
 

G E M M A  G E U X

 

REACTIE OP REDACTIE-ACTIE

 

 Op de ochtend van 6 december, om 8.00 uur, open ik de startpagina van CuBra.

Vannacht ben ik om half vier bijna de hele trap afgelazerd omdat mijn rechter hiel een andere richting aangaf als ikzelf. En een herrie! Ik kon er nog net achteraan roepen, dat er niets aan de hand was. Maar ja, maak ze dat maar eens wijs als jezelf schoksgewijs halverwege bent aangeland. Daarna liep de wekker vroeg af voor de middelste, de rest is vrij van school en werk. Dus is het om acht uur stil in huis en heeft het buiten nog iets van nachtelijk donker.

En ja hoor – er staat weer een nieuwe GG. column op het scherm. Even nalezen...

Ja, keurig…, maar wat is dát nou? Nét op het moment suprême, daar waar ik mijn tong uitsteek – volgt iets wat ik helemaal niet bedoeld heb. Dit komt helemaal niet uit mijn koker!

Iets over PASEN? En iets over PIJPEN? Kachelpijpen weliswaar, maar toch…

 

In alle vroegte mail ik de redactie het volgende:

Dat ik het altijd leuk vind mijn eigen stukje te vinden, maar:

as ze ut na nie’ schön veine, dé ze dé dan ok wel normoal kunne zegge (nie dan?), désse nie zomar iets roars van Poase dur achter moete plekke, wè zulle de meense wel nie denke? En dan zoiets over pijpe, de’k dan ná allemaol smèrrige post goa krijge en dettie dé nie door hoefte stuure, de SMERLAP!

 

Waarschijnlijk pronkt deze spraakverwarring de hele dag op de pagina van CuBra. Want pas ’s avonds vind ik het verlossende bericht op mijn scherm: ‘foutje, pijpfragment verwijderd’ – het is maar dat u nu weet dat ik daar niets mee van doen heb.

(Goh, meneer v. P. – ’t is natuurlijk even een kleine teleurstelling, maar het is niet anders. Ik heb namelijk echt niets met kachel-pijpen…)

 

14 januari 2003.

De redacteuren hebben een ‘onder onsje’ omdat één van hen, met voorkennis van een nog te plaatsen column, ZUS, zich in zijn mannelijke eer aangetast voelt. Zo staan er vanaf heden TWEE vrouwen op de CuBra site. De een is werkelijk een plaatje, en de ander daar is een plaatje van. Het zijn kleine overwinningen die erg gewaardeerd worden.

 

Behalve dat ik eerder de site van het CBS gebruikte (lees de column ‘Zus’), telde ik vandaag -16 januari- op de stemlijst van mijn kieskring het totaal aantal vrouwen na. Ik bekeek vervolgens de man/ vrouw verhouding per partij en of de dames zich op een enigszins verkiesbare plaats van die partij bevonden. Een en ander gerelateerd aan de voorspelde zetelverdeling in de Tweede Kamer. De PvdA en Groen Links scoorden daarbij het hoogst. De LPF heeft dankzij Mevr. de Jong nog steeds last van een allergie, en weinig dames op verkiesbare plaatsen. De VVD en het CDA tuigen de partijboom wel feestelijk op met vrouwelijke tierelantijnen maar houden ze op afstand van het pluche. Volgens mij is het koningsblauw op die kamerzetels gewoon skai… De SGP bestaat uit enkel mannen en die verdienen zo nog geen krukje. Ik sta nog vierkanter achter ZUS.

 

Als het een troost is voor de redactie: ik werk al vele jaren in een beroepsgroep die historisch overwegend door vrouwen wordt gevormd. Op cruciale plaatsen zijn ook bij ons belabberd weinig vrouwen te vinden. En dat is niet omdat het vrouwen ontbreekt aan kwaliteiten of ambitie. Wij doen al zoveel andere dingen, die we ook van het grootste belang vinden.

En het geweten praat: "Hadde gij nou echt hillemaol niks aanders te doen? As zòn stukske te schìjve en zòn bietje te gaon zitte telle op unnen dòrdewikse daag? Moete gij dieë stoapel dan nie stìjke en oe kiendje van den gimnestiek haole? Witte gij al wegge gaot eete vanaovend? Hoezoo, nog gin bòtschappe gedaon? Wir iets gemaks zeker, van den magneetron, hedde wir ginnen tìjd? Dan hadde wè minder moete telle – wè hedde daor toch aon, denktegij degge daor zelluf wè meer van wort - ge zut oe eige moete schaome, dèt oewe meens zun eigeste overhemde in den kaast gao hange. Dè kunde toch zelluf wel doen. Hij werrukt toch ok! Tìjd vergete? Zedde daorom zo laot. Ge zeittut nie vergete, gaolliepaop, ge het nie gekeke! Dieë ‘vrouwelijke’ logika daor kunde gij ok nie veul mee, dè zie‘k wel, ge wordt d’r niks nie wìjzer mee en ok al nie veul hendiger van ok. Neï, as gullie un hil laand gaot besture, dan zal’t wel noot wè worre. Want mee nie wìjs en nie hendig, en ok nog zowè gin verstaant komde nie wèid. Dan is’t mar goed desse alles alvast volkwakke mee beton. Desse d’r mar meepesaant unnen dikke laog van maoke ok. Vur oewen eigeste vellighèid. Kek, daorom worde gullie noot den baos! Jouwen nuuwe baos, des toch ok unnen vent en hum zunne nuuwe baos toch ok? Degge daor oeë snuit dan is tege oopetrekt, degge der iets aanders en gère hil wè mir aon overhouwt as koppent!

Ik w i t wel degge dè daor ok doet, mar misschien moetum daor dan mar is toe houwe. Ge kunt hier oefene, zo veul as ge wilt. Jonges, lustert: of ge julieë moeder nie wilt stoore – die doe unne kurzus ‘miem’ van den Tillejak…daorom kekt ze naa zò aorrig…’k wit wel zeker det dieën baos zunnen eegaa, en van dieën aandere meens trouwes ok, nie aommel van die zotte dinger doen zoas gij, dè die wel de hemden van hurre meens schóon pikkobelloo in de kast hee hange, mee zunne geperste pantelon d’rbij, en op tìjd eete ok nog es jè! Wè?Wè: wè?

Wè bedoelde mee oe: dè bedoelik nà zjuust…".

 

Met dank voor de wijze lessen van Piet en Naarus. Nu nog even afwachten of er ook wat van Ed’s talent over wil waaien…


Terug naar begin van de pagina

 

Hieronder kunt u uw reactie mailen naar Gemma.
Vul uw naam in:


Geef uw e-mail adres op:


Over welke column gaat het? (datum of onderwerp):


Uw opmerkingen:


 

 

Terug naar begin van de pagina