CUBRA

HOME 
BRABANTS
TEKSTEN
AUTEURS

 

Dialect van West-Brabant

INHOUD GIEL VAN GASTEL

schrijversnaam van

Michel de Koning

WERELDGEDICHTEN - Vertalingen en hertalingen van wereldpoëzie in het dialect van Kempenland door Frans Hoppenbrouwers en met medewerking van Michel de Koning

Uitgebreide selecties uit drie boeken van Michel de Koning, door hemzelf gemaakt - Klik op een afbeelding of titel om het bestand te downloaden

 

Daor emme Giele wir Giel van Gastel op z'ne praotstoel West-Brabantse Streekwoorden

Downloadbestand = 1,5 Mb

Aantal pagina's = 62

Downloadbestand = 1,8 Mb

Aantal pagina's = 41

Downloadbestand = 0,8 Mb

Aantal pagina's = 29


Over Michel de Koning / Giel van Gastel

Michel de Koning werd op 2 oktober 1943 geboren op Kuivezand, een buurtschap in de toenmalige gemeente Oud- en Nieuw Gastel. Oudenbosch lag dichterbij dan Gastel, dus ging hij daar (te voet) naar school. Na de lagere school bezocht hij de HBS van de broeders van Saint Louis in Oudenbosch. Hij behoorde daar in 1956 tot de eerste groep leerlingen en heeft op die school dus altijd in de hoogste klas gezeten.

 

In 1961 slaagde hij voor zijn diploma HBS-A en ging hij Nederlands studeren aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Na drie jaar behaalde hij zijn eerste onderwijsbevoegdheid (Nederlands M.O.-A) en begon hij met lesgeven aan het Sint-Odulphuslyceum in Tilburg. In 1968 behaalde hij zijn eerste-graadsbevoegdheid (Nederlands M.O.-B).

 

In 1970 trouwde hij met Naantje Jacobs uit Wouwse Plantage en verhuisde naar Hilvarenbeek.

 

Na tien Tilburgse onderwijsjaren besloot hij naar West-Brabant terug te keren. In 1974 werd hij benoemd aan het Norbertuscollege in Roosendaal en vestigde hij zich in Wouwse Plantage. In zijn vrije tijd ging hij vaak naar het wielrennen kijken, hielp hij bij het organiseren van wielerwedstrijden en schreef hij boekrecensies voor het Brabants Nieuwsblad. Ook heeft hij tien jaar deel uit gemaakt van de Wouwse gemeenteraad en zetelde hij in besturen van diverse stichtingen, waaronder Brabants Heem.

 

In 1986 werd dochter Rose-Marie geboren.

 

In 2004 stopte hij met werken na 40 jaar trouwe dienst; daarvoor al had hij als bestuurslid afscheid genomen van een aantal verenigingen. Hij wilde het rustiger aan gaan doen en stoppen, voor er echt sleet op zijn werk kwam.

In 1997 verscheen van hem onder de schuilnaam Giel van Gastel een eerste boekje in Gastels dialect, Giel van Gastel op z’ne praotstoel, dat helaas uitverkocht is. In 2003 en 2004 verschenen weer twee boekjes in dialect, die nog in de handel zijn: Daor emme Giele wir en West-Brabantste Streekwoorden (samen met Cor Swanenberg).

Zijn stem is vastgelegd op de cd We gaon samen ’t jaor ròònd in de Schrieversserie (Silvox, Silvolde 2006) ISBN 8 71577 001564 (zie www.noordbrabantsgenootschap.nl )

 

Op Omroep Brabant was hij regelmatig te horen met verhalen in het Gastels te beluisteren in uitzendingen van het Brabants Uurke, waarvan hij redacteur was voor West-Brabant. Momenteel werkt hij bij diezelfde omroep mee aan het programma Op z’n Brabants van Lya de Haas (zondagmiddag van 5 tot 6 uur).

 

Sinds nummer 4 is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Brabants, een tijdschrift in en over Brabants dialect. (zie www.brabants.org)

 

Hij is vice-voorzitter van de Stichting het Brabants en van de Toon Weijnenstichting.

Als voorzitter van Commissie Dialectologie van het Noordbrabants Genootschap was hij de initiatiefnemer van het Brabants Boekenweekboekske dat inmiddels al drie maal is verschenen. (zie www.noordbrabantsgenootschap.nl