Dossier kaojkes
► Kaojkes
1992
Jan Naaijkens
‘Als
het varken geslacht is wordt het vet uitgebakken. Het vet zelf stolt
tot reuzel. In de pan blijven harde brokjes over. Dat zijn de
kaoikes. Warmgemaakt smaken ze voortreffelijk op
roggebrood, vooral indien er, zoals bij een echte Brabantse
koffietafel, 'n brandewijntje bij
gedronken wordt. In het Biks komt het woord alleen in het meervoud
voor. In de twintiger jaren was
"Jan Naoikes lust gin kaoikes" een veelgehoord
scheldversje.’
Dè’s
Biks
1999
– Een jeugdherinnering van Elie van Schilt
‘Op
Zaterdagavond hadden we ook een speciaal gerecht, dat waren
kaantjes,mijn moeder bakte dan reuzel uit dat normaal als boter op
het brood werd gesmeerd, als de reuzel was uitgebakken bleven er
kaantjes over en dat was het speciale gerecht van Zaterdagavond.’
‘Mijn
jeugd’ (CuBra, 1999)
2003
– Een berijmde jeugdherinnering (ca. 1945) van Ed Dalderop
Van
’t vèèreke - aachtenfèftig jaore trug’ (CuBra)
(…)
Saoterdags
nao Allerziele
was
’t te doen: toen ginge wij
naor
ons taante Frieda fietse,
want
die han ’n boerderij.
‘t
Vèèrreke was nèt geslacht, èn
zij
han zèlf tòch eete zat,
dus
wij mochte koome haole
wèsse
in overèntie had.
’n
Stuk ribstuk, ’n hil pan wòrst èn
ok
twee komme vol mee zult!
Balkenbrij,
vier flèsse braoivlêes,
himmel
tòt de raand gevuld!
Ok
twee flinke bakskes spèkvèt,
(mee
de kaoikes in pepier)
èn
’n hieltje vur den èrtsoep
èn
êen al gebakke nier.
(…)
2005
– Een jeugdherinnering (ca. 1935) van Wim van de Wouw
En
in de slachtmaand was Janus van Gerwen gekomen, mee al zijn
slachtspullen. Met het schietmasker had hij hem geschoten, met het
steekmes had hij hem gestoken zodat de kuus goed uit kon bloeden.
Met water dat Janske in het wasfornuis had heet gestookt, werd het
varken geschouwd, dat wil zeggen: met heet water overgoten, zodat de
haren er beter afgingen, en dat moest vakkundig gebeuren zodat de
huid niet verbrandde door het hete water. Was dat gebeurd, dan werd
het varken op de ladder gehangen, en schoongemaakt. Hart lever en
longen werden verwijderd evenals de ingewanden, de dikke darm werd
ontdaan van het z.g plukvet, dat samen met de reuzel gesmolten werd,
dan kreeg je vet en kaantjes. De longen werden met het hart en de
varkenskop gebruikt om zult te maken. Er waren ook lieden die de
dikke darm uitbakten tot kaantjes maar dat waren uitzonderingen, en
dat was een grote stinkzooi. De dunne darm die heel goed werd
schoongemaakt,werd gebruikt voor de worstmakerij. De hammen en
voorstukken [schouderham] en de ,,kinnebakken" [wangen van het
varken] ging met het spek van het varken voor een paar weken in het
zout, om later in de schouw gerookt te worden.
Wim
van de Wouw – ‘De wedddenschap’, uit: Verhalen uit de
Kivietsblek, 2003; CuBra
1975
(ca.) - Lechim
(…)
Vur
't braoie van de kaoikes
Vur
't spraaie van m'n bed
't
Glaanzend poetse van m'n schoene
Vur
de koffie diegge zet.
2003
– Piet van Beers – Kaoikes in de aanbieding
Kaoikes
´k
Stao wir meej mene mond vol taande.
Ik
hèb wir ´n nuu gebit.
Hoe
dè naa wir is gekoome???
´k
Zal oe zègge hoe dè zit!
´k
Moes vur ´n bodschap nòr de slaager.
Jè,
ge wit wèl hoe dè gao.
Èn…ik
mocht allêen mar kôope
wè
ter op dit briefke stao.
Mar…in
dieje slaagerswinkel
zaag
ik wè daor ammaol hing.
Èn….ik
wèèt ´t òn die luchtjes
dè´k
wir mooi de fout inging.
Want,
behalleve de bôdschap
die
ik daor op ´t briefke vond
kocht
ik ôk ´n duske kaoikes
dè
in de reklaome stond.
Mar…m´n
vrouw di toch nie moeilek.
Zèn
´t vèèrekes of run(d)s.???
Zèt
ze daor mar op de tôffel
vur
vanmiddag bij de luns.
Meenselief,
ik hèb ´t geweete.
Kaoikes
van enen aawe zog.
´t
Knarste èn kròkte tusse m´n taande.
Cor
zeej: Piet, wè doede toch?
Èn
zô ha´k nog zonder èèrg
m´n
èège taande ingeslikt.
´t
Maag beslist ´n wonder hiete
dè´k
er nie zèè in gestikt.
Wild
oe èège ene gang bespaore
nòr
taandarts of "smoelesmid"?
Kôpt
gin kaoikes öt de reklaome.
Want…
dè kost ´n nuu gebit.
2006 - Lodewijk van den Bredevoort (Jo van
Tilborg)
Uit: Kosset den brèùne eigeluk wel trekken? Jeugdherinneringen
van een gewone volksjongen
Soms waar un vèèrke pas geslacht, waar der zult en bloedworst en
kaoikes zat, ge mocht et nie hebben.
(...)
’s Anderendaogs kwaam de slachter terug om alles in handzame porties
te verdéle en wier alles in enne kèùp, in de kelder, in de pekel
geleej. Daor moese de zije spek en de hammen, drie weken in
blèève liggen. Dan wiere ze gerèùkt in de schouw bij de slager, die
han we zelf ginne. Et goeie vlees, de kreb, et haasje en de
karbonnades wiere geweckt. Nao un week in de pekel, gelegen te
hebben. De lever wier gedilteluk gekôokt of tot pastei verwerkt. Van
de longen, de afgesneje zwoerd, de kop en den aandere afval, zô as
dè hiete wier, zult gekôkt. Ik moes aaltij pruuve of ie op smaok
waar. (...) Wij han dan de eerste weken fist, wè toelaog op ons
brôod betrof. We kréége bloedworst, zult, lever, leverpastei en
kaoikes op ons brôod. Bij de èèrpel verse worst en enne kotelet. Nao
en paor weken wier et wir spek, tot de volgende slacht. In et begien
nie zô èèrg, et waar dan nog nie zô zout.
2000 (ca.) Piet van Beers
‘De stinpöst’
Gaode èfkes langs de slaager...
komde ok nòg op de mèrt?
Zurgt dan vur wè platte ribbe
èn wè praaje vur de snèrt.
Vier ons... vèrse wòrst èn peeje...
doet er mar wè jèùne bij.
'n Bèkske zult 'n half pond kaoje
èn tweej schèève balkenbrij.
‘Wètter veraanderde (2)’
Èn dan aate ze in de wènter ok nog èègegemòkte zuurkôole öt et
vat.
Èn sondags de rèst; kundet raoje ?
En stukske zult, spek èn ötgebraoje kaoje
Cor
Swanenberg
De witte reuzel werd gesmolten en ging de kelder in. In de keuken
rook het naar leverpastei met veel laurier, zure zult en koikes,
zoals wij de uitgebakken reuzelkaantjes noemden. (Cor Swanenberg,
Van oorlog, overvloed en onvrede (1981), deel 2 van de
Tenblakke trilogie)
Vlaamse kaajkes
KAAI , KADE , V., mv. kaaien of kaden, gansch uitgebraden stukskens
varkenslies, die men vaneen gesneden heeft orn er het vet goed te
laten uitbraden (Br., Antw., Kemp., N.-Br. en Venlo)(...) Kil.
[Kiliaan] vertaalt kaan door : aruina vilior ex balenis, en
kaeye, kade of kaeyen door: frustuta adusta ex aruina adustae et
exuccae pinguedinis crustae, en Plant. [Plantijn] in 't fr. door
: ratons du sain de pourceau. (Schuermans, Algemeen Vlaamsch
Idioticon, 1865-1870)
KAAIEN, KADEN, AFKAAIEN, w., in stukskens vet uitbraden totdat ze
tot kaaikens worden (Antw. en elders). (Schuermans, Algemeen
Vlaamsch Idioticon, 1865-1870)
KAAIBROOD, o., broodvormige klomp van samengedroogde kaden of kanen,
bij de liesvetsmilters en keersmakers : als men de verkens mest met
kaaibrood, zijn ze spoedig vet (omstr. van Loven). (Schuermans,
Algemeen Vlaamsch Idioticon, Bijvoegsel 1883)
KAAIKEN, het = 't Gene overblijft van de kleengekorven stukskens
zwijnensmeer, als er 't vet uit gesmolten is. — “Me gaan te noene
kaaikens eten van 't verken.” Geh[oord in] Eecloo, Zele. (Guido
Gezelle, Loquela; ed. 1907)
kaajkes
Viert men alom in den lande Sinterklaas op 5 of 6 December, in
Westkapelle geschiedt dit van 6 op 7 December. In Noord-Brabant is
op verschillende plaatsen het kaaiefeest vaak belangrijker dan de
feestdag van Sint Nicolaas. Men eet dan zult, lever, hersens en
balkenbrij en daarbij wordt een stevig glas gedronken. De „kaaien",
die uit het vet gesmolten worden, worden met wat zout op het brood
als lekkernij gegeten. (J. H. Kruizinga – Levende Folklore in
Nederland en Vlaanderen; 1953)
|