CuBra

Ton van Gent

Slachten in de oorlogsjaren


Ik heb vroeger op 7-jarige leeftijd, dat was in 1942 in de bezettingstijd, een week extra vrij van school gekregen en wel om de volgende reden.

 

Met m'n twee broers hadden we thuis achter in de schuur twee kleine varkentjes gekregen om hen te voeren en groot te brengen.

 

Inderdaad, ze werden groter en groter.

 

Op een dag in november vond ik het vreemd dat wij als kleine kinderen na schooltijd in de voorkamer mochten spelen.

 

Normaal ging alleen de schuifdeur open op zondag na de Hoogmis, als meneer pastoor een dikke sigaar en een of meerdere jonge klare kwam nuttigen.

 

De schuifdeuren waren op die bewuste dag hermetisch gesloten. Ik dacht nog:  Moeder is alvast de cadeaux voor Sinterklaas aan het "bestellen", want natuurlijk hadden wij onze klomp al lang gezet. Maar waarom was Pa ook thuis ? die zou toch moeten werken ? En ik hoorde nog meer rare geluiden aan de andere kant van de schuifdeur. En alle ruitjes waren boven afgeplakt.

 

Nou dus, dan maar door het niet-afgeplakte sleutelgat van de schuifdeur loeren en ik was verrast maar tegelijk ook teleurgesteld. 

 

Ik schreeuwde het uit: " Ik weet het.... ik weet het... ze hebben het varken geslacht en het hangt ondersteboven op de trapladder ".

 

Nou, mijn vader en moeder wisten niet hoe gauw ze mij apart moesten nemen om te vertellen dat het niet de bedoeling was dat heel het dorp ( Malden bij Nijmegen) te weten zou komen dat er bij ons thuis clandestien een varken was "weggelopen" en dat ik het beslist nooit tegen iemand zou vertellen !!!!

 

Uit veiligheidsoverwegingen hebben ze mij een week van school gehouden, met ik weet niet meer wat voor een ziekte.