CUBRA

INHOUD PIERRE VAN BEEK
REGISTER TILBURGSE TAALPLASTIEK
HOME 
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
TEKSTEN
AUTEURS
INTERVIEWS
SPECIAAL

print pagina

Tilburgse Taalplastiek op CuBra

Artikel uit 'Binnenkrant' over het boek 'Brabants Palet' (1979)


Binnenkrant - zaterdag 8 december 1979

  

Toch veel vraag naar Brabants Palet

 

Ondanks vertraging in de produktie, waardoor men pas nŠ Sinterklaas met het boek op de markt kon komen, is toch nog een bevredigend aantal exemplaren van "Brabants Palet" verkocht. De verwachting is zelfs dat vrijwel de gehele oplage (3600 stuks) van deze Nizu-uitgave de deur zal uitgaan. De reden van vertraging in de produktie van het boek was het niet tijdig kunnen beschikken over het gewenste papier. Aanvankelijk zou Brabants Palet begin november verschijnen, nu werd het enkele dagen na Sinterklaas. Men vreesde dat veel voor-intekenaars het boek wilden gebruiken als Sinterklaas-geschenk en dat de belangstelling door de vertraging sterk zou afnemen. Dat viel echter mee. Op de eerste dag, dat het boek kon worden afgehaald, passeerden ruim veertienhonderd kopers de balie van het Nieuwsblad-kantoor.

Ook de reakties op de kwaliteit van het boek, dat vijftien verhalen bevat, die medewerker Pierre van Beek de laatste jaren voor de krant schreef, zijn gunstig te noemen. Burgemeester Letschert van Tilburg, die in de hal van het Nizu-pand aan de Spoorlaan het eerste exemplaar ontving uit handen van direkteur Jaap Scholten, vond dat het boek de gelegenheid geeft terug te kijken naar een stuk Brabants verleden, maar daarbij ook een prima inspiratiebron is voor de toekomst. Daarmee sprak de burgemeester helemaal in het straatje van schrijver Pierre van Beek, wiens schilderachtige verhalen het verleden en heden uitstekend tot elkaar brengt.

De gebundelde verhalen van Van Beek, geschreven in een milde trant als tegenwicht van de vele nare berichten die dagelijks in de krant komen, worden ondersteund door een aantal fraaie foto's, voor een belangrijk deel van de schrijver en van fotobureau Van Eijndhoven. Rotabestdirekteur Boesten zorgde voor vier zeer geslaagde pentekeningen, drukkerij Van Griensven in Boxtel tekende voor het drukwerk en Studio Nieuwsblad voor de vormgeving. Het geheel werd gecoŲrdineerd door redaktiechef Pierre Claessens.

 

PS De uitreiking van het boek Brabants Palet in de hal van het Nizu-gebouw leverde een vermakelijk incident op. Terwijl de geachte aanwezigen loftuitingen produceerden over het werkstuk van Pierre van Beek verscheen er een man aan de balie, die vijftien boeken bestelde. Maar dan wel elf boeken van "Brabant van toen", een uitgave die Nizu een jaar eerder op de markt had gebracht. Toch wilde exploitatiechef Piet Stokkermans zich wel even van het officiŽle gedeelte los maken om het "concurrerende" boek aan de man te brengen. Zaken zijn zaken...