De molen van Kilsdonk

De Kilsdonkse molen is al heel oud. In de 15de eeuw word hij al genoemd. Dan is het nog een watermolen.
Doordat Heeswijk-Dinther problemen had met overstromingen van de AA mocht de molen niet het gehele jaar door draaien.
In de zomer werd de molen stilgelegd om geen schade te berokkenen aan de gewassen die op de landerijen langs de AA groeiden.
Later word het een graan en oliemolen.
In 1799 werden de molens verkocht door de heer van Heeswijk en kwamen toen in verschillende handen. Voor Nicolaas Coppens, de nieuwe eigenaar van de Kilsdonkse Molen, werd het toen wel een probleem dat hij in de zomer niet mocht malen, en hij vroeg dan ook al snel vergunning om een windmolen bij de watermolen te mogen bouwen. Deze vergunning werd lang geweigerd en tenslotte bouwde Coppens in 1813 dan maar zonder toestemming een windmolen. Zowel de koren- als oliemolen (beide watermolens) en de windmolen waren van hout.
In 1842 brand de molen af, eigenaar van Aert begon meteen aan de herbouw van de molens.
In 1880 koopt de gemeente Veghel het molencomplex op om de stroming van de AA te kunnen verbeteren door de stuw van de molen te verwijderen.
Even later werd ook een gedeelte van de inboedel van de oliemolen verkocht. De graanmolen bleef doorwerken dmv. windkracht.
Rond 1900 werd een eerste motor geplaatst zodat men niet meer afhankelijk was van de wind. Voor de tweede wereldoorlog was het eigenlijk wel gedaan met de windaangedreven molen en raakt de molen in verval.
In de jaren 50 werd de kap en de stelling van de windmolen verwijderd. Bij de foto’s van de buitenkant van de molen kun je de gaten waarin de stelling heeft vastgezeten nog goed zien.
Daarna heeft het pand nog dienst gedaan als maalderij voor veevoeders en werd de oliemolen als woning gebruikt.
Hedendaags staat het geheel leeg en zijn er vergevorderde plannen om de molen geheel op te knappen en weer te laten draaien.
Deze molen is de enige van alle molens die ooit de AA hebben opgesierd die er nog is.

Kijk voor meer informatie op :www.kilsdonksemolen.nl.
Daar staat ook een foto van de molen in originele staat.


Ans Rooijakkers