een kelder in de bossen van Gorp en Roovert 

Aanvulling 27-03-2008: 

Er zijn aardig wat reacties binnen gekomen op mijn oproep aan diegene die iets meer te vertellen heeft over deze kelder. Allereerst mailden verschillende mensen dat het de grafkelder van de van Hoogendorps moet zijn. Dat is echter niet zo, die ligt op Nieuwkerk een kilometer verderop.

Klaas Bijker mailde mij op 7 februari het volgende echter het volgende:

""Het is een oude vervallen aardappelkelder van van Puijenbroek Landbouw op Gorp en Rovert. Wat betreft die aardappelkelder, neem eens contact op met de boerderij van van Puijenbroek. Die kunnen er u namelijk. alles van vertellen. Mogelijk heeft die kelder in de oorlogsjaren ook nog onderdak geboden aan de jachtopziener van het landgoed, Marinus Heerenbeek, nadat hij getuige was geweest van de executie van de gijzelaars op het landgoed. Heerenbeek heeft vanaf de executie tot aan de bevrijding ondergedoken geleefd op het landgoed. In ieder geval, ik ken het bestaan van die kelder al veertig jaar en mij is ooit door de jachtopzieners van het landgoed verteld dat het een aardappelkelder geweest is."

Op 16 februari maakt ik toevallig een huifkartocht mee georganiseerd door de heer Schellekens van camping Breehees tevens boer op Breehees. De heer Schellekens wist veel te vertellen over de omgeving. Toen we tijdens de tocht verzocht werden uit te stappen bleek een korte wandeling te gaan naar: de bewuste kelder van de foto's. De heer Schellekens wist te vertellen dat deze kelder gebouwd is in de Eerste Wereldoorlog waarschijnlijk als munitie-opslagplaatsje. In de Tweede Wereldoorlog echter was dit een van de plaatsen waar piloten e.d. verstopt werden op hun doortocht naar het zuiden. Door de Tilburgse sectie van de piloten-lijn werden zij hier heen gebracht waarna de vrouw van de Poppelse burgemeester de Pauw later de mensen kwam ophalen om ze over de grens te zetten. Van Puijenbroek zelf schijnt hier nog een tijdje verborgen gezeten te hebben toen de grond te heet onder zijn voeten werd.

Nogmaals, wie meer weet mag het mailen.
Han van Meegeren

 

Oorspronkelijke tekst bij dit item:

Als muziekliefhebber dwaal ik regelmatig rond op YouTube. Wat een schat aan prachtige muziekfilmpjes. Soms toets ik ook wel eens een ander soort trefwoord in om te kijken wat deze grote vergaarbak mij kan laten zien. 'Goirle' of 'Gorp en Roovert' bijvoorbeeld. Doe het maar eens en je zult stuiten op de filmpjes die Martijn de Boer, beeldend kunstenaar uit Tilburg, er op gezet heeft. Martijn fietst met camera door de omgeving van Goirle en beschrijft in de tussentijd wat hij allemaal tegenkomt. Hij heeft een duidelijke voorliefde voor Vergane Glorie. Zo kwam ik een filmpje tegen waarin hij stuitte op een soort kelder in de bossen van Gorp en Roovert. Hij vraagt zich hierbij af waar dit ooit voor gediend heeft. Is het een grafheuvel of een ijskelder. Geen van beide lijkt me voor de hand liggend. Aan de hand van een kaartje dat Martijn mij stuurde ben ik vandaag eens gaan kijken. 

Ik passeer dit bouwsel al jaren op enkele meters maar heb nooit geweten dat het er lag. De deur blijkt goed gesloten te zijn door een ketting en het is binnen zo donker dat ik een zaklantaarn mis. 

De enige oplossing is om door de gaten mijn camera te steken en maar lukraak wat te flitsen. Pas thuigekomen blijkt het een vrij langerekt gemetseld gewelf te zijn. Op de bodem staat een laagje helder water en prikkeldraar eneen oud kussen of zo iets zijn de enige interieurstukken. Opschriften op de muren verraden dat de kelder in vroeger tijd gewoon open gestaan heeft. 

Weet iemand iets meer over de geschiedenis van deze kelder dan hoor ik dat heel erg graag. Het lijkt mij in oorlogstijd zeker een plaats geweest waar mensen tijdelijk een schuilplaats konden krijgen. Maar het lijkt me niet dat hij voor dit doel gebouwd is. Wie het weet mag het zeggen.

Enkele links naar filmpjes van Martijn de Boer:

Het oude zwembad van Goirle en het waterzuiveringsgebouwtje.

Over deze kelder in de bossen van Gorp en Rovert


Han van Meegeren