Jace van de Ven Ivo van Leeuwen

Voorbij de meet...

40 drama's uit de Tour de France in gedichten en lino's nu in boekvorm

Eerst verschenen ze in de krant.

Toen op CuBra.

Nu in een prachtig uitgevoerd boek.

 

Voorbij de meet...

Prijs: 25 euro.

Uitgeverij: Code X - Tilburg

ISBN: 90 78233 03 6

112 pagina’s

Te koop in de Tilburgse boekhandels Livius, Atlas en Gianotten

of te bestellen via e-mail:

boekhandellivius@planet.nl


De gladiolen en de kus van de ronde-miss: aan de meet van elke wielerwedstrijd kan er slechts één de winnaar zijn, en soms schrijft die op de meet sportgeschiedenis. In hun boek Voorbij de meet kozen dichter Jace van de Ven en grafisch kunstenaar Ivo van Leeuwen ervoor de heroïek uit de geschiedenis van de Tour de France nu eens van een andere kant te vertellen. In veertig gedichten verhaalt Van de Ven niet alleen over de sportieve prestaties van de betrokken renners, maar spitst hij zich vooral toe op een dramatisch voorval uit hun sportieve of persoonlijke leven. De linosnedes van Ivo van Leeuwen zijn afwisselend portretten en uitbeeldingen van het drama. Daarbij komen vaak renners aan de start die zonder twijfel al lang in de vergetelheid geraakt zouden zijn, ware het niet dat hun loopbaan of leven een dramatische wending had genomen. Wie kent bijvoorbeeld nog Adolphe Hélière? In 1910 reed hij zijn eerste Tour, en hij zou de eerste Tour-dode worden.

Linosnede bij het gedicht over Rini Wagtmans. Wagtmans wint de Acht van Chaam, wat niet naar de zin was van Jan Jansen (tweede).

Op de rustdag in Nice ging hij in zee zwemmen en werd aangevallen door een reuzenkwal. Hij raakte verlamd en overleed aan de gevolgen daarvan. Of Victor Fontan, die in 1929 in het geel reed. In de etappe naar Perpignan brak het frame van zijn fiets. Volgers en verzorging bestonden toen nog niet, en toen Fontan enige uren tevergeefs naar een andere fiets had gezocht, of desnoods een smid, werd hij zo kwaad dat hij zijn gebroken karretje wegsmeet en letterlijk uit de Tour wegstapte.

Maar het noodlot heeft ook de allergrootsten uit de Tour-geschiedenis getroffen. In 1976 won Freddy Maertens maar liefst acht etappes. Toch zal er voor Maertens altijd een schaduw over deze zegetocht hangen: Zijn petekind verongelukte ten tijde van deze Ronde op een fietsje dat hij van oom Freddy had gekregen.

Voorbij de meet bevat veertig wielergedichten, geen klein peloton, maar een grote kopgroep van renners die allemaal op hun eigen manier hebben ervaren wat het is om de hoogste toppen te bereiken en naar de diepste dalen af te zinken. In de meest letterlijke zin geldt dat voor een van de Nederlandse tourhelden uit het boek, Rini Wagtmans. Vijfde in de Tour van 1970, drager van het geel in 1971, beroemd om zijn gedurfde afdalingen. Wagtmans werd gespaard door de man met de moker. Nadat hij op de rand van de dood had gezweefd wegens een hartkwaal, moest hij zijn sportieve carrière voortijdig beëindigen, maar de koers van zijn leven kon hij voortzetten. Op 1 juli, de startdag van de Tour, nam Rini Wagtmans het eerste exemplaar in ontvangst van Voorbij de meet.