INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL
KUNST & FOTO

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders


Eierkoekjes

(gebak)

 

Oorspronkelijk werden de Brabantse eierkoeken in de streek rond Tilburg 's avonds bij de broodmaaltijd gegeten, belegd met boter en suiker.

In onderstaande variatie zijn de koekjes lichter; ze werden bij de thee geserveerd.

 

3 eieren

60 g witte of gele basterdsuiker

60 g bruine basterdsuiker

snufje zout

75 g zelfrijzend bakmeel

75 g volkorenmeel

1 eetlepel havermout

eventueel wat greinsuiker (grove kristalsuiker)

 

Breek de eieren in een beslagkom. Voeg de witte en de bruine basterdsuiker toe en roer met de garde het geheel tot een dikke massa (roer minimaal 10 minuten).

Zeef de klontjes uit het zelfrijzend bakmeel en het volkorenmeel. Vermeng de in de zeef achtergebleven zemelen met de havermout.

Schep het zelfrijzend bakmeel, het volkorenmeel en de zemelen met de havermout luchtig door de eiermassa.

Vet een bakblik in en stuif er bloem over, of beleg het bakblik met bakpapier of alufolie. Leg met 2 kleine lepeltjes 'mopjes' beslag op het bakblik. Bestrooi deze eventueel met wat greinsuiker.

Bak de eierkoeken in een voorverwarmde, matig hete oven (175 °C) bruin en gaar in ca. 30 minuten.

Laat ze na het bakken even afkoelen en neem ze dan met een pannenkoekmes van het bakblik.

Serveer de afgekoelde koekjes bij de thee.