INHOUD MANDERS
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL
KUNST & FOTO

Print Pagina
 

EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS?

NET EVEN ANDERS!

De Brabantse Keuken - Koos Manders


Pannenkoeken

 

Ik las in het boek: Plaatselijke en gewestelijke specialiteiten uit Nederland (uit 1974) van Anton van Oirschot het volgende:

 

Brabantse pannekoek: vooral de eier- en de spekpannekoek zijn hier bekend; wordt het gehele jaar door gegeten; maar vooral op vastenavond. Komt ook voor in het vastenavondlied, dat door kinderen huis aan huis wordt gezongen, wanneer ze met de rommelpot rondgaan:

 

"Hier 'ne stoel en daar 'ne stoel

op elke stoel 'n kussen

vrouwke, hou oew kinnebak toe

of ik slao er 'n pannekoek tussen

tussen oew neus en tussen oew kin

kan nog hendig 'n pannekoek in".

Ik weet niet of er in 2003 nog kinderen van huis tot huis gaan en dit liedje zingen, maar pannenkoeken worden nog zeker gegeten, en niet alleen met carnaval!

 

Daarom vandaag enkele pannenkoekenrecepten (hoewel ze niet typisch Brabants zijn!!):

 

pannenkoeken (basisrecept)

 

2 eieren

zout

250 g bloem

1/2 liter melk

boter

 

Klop de eieren met wat zout los. Roer er dan de bloem door en beetje voor beetje een gedeelte van de melk, tot de klontjes zijn verdwenen. Giet daarna de rest van de bloem erbij.

Verwarm een klontje boter in een koekenpan en giet er een pollepel beslag in. Kantel met draaiende bewegingen de pan, zodat het beslag de bodem geheel bedekt.

Keer de pannenkoek om als de onderkant droog, maar de bovenkant nog iets vochtig is. Laat hiervoor de pannenkoek op een deksel glijden en keer deze met een snelle beweging om.

Leg er een klontje boter onder.

De pannenkoek is klaar wanneer de koek binnenin droog en gaar is en beide zijden bruin zijn.

 

appelpannenkoeken

 

150 g bloem

2 eieren

3 dl melk

500 g handappelen

60 g boter

suiker

 

Van bloem, eieren en melk een beslag maken. Even voor het bakken de in schijven gesneden appel door het deeg roeren. De pannenkoeken langzaam in de boter aan beide kanten lichtbruin en gaar bakken. Bij het opdienen de pannenkoek met suiker bestrooien.

 

pruimenpannenkoeken

 

Bereiding als appelpannenkoek. De appelen door 500 g gehalveerde, ontpitte pruimen vervangen.

 

bosbessenpannenkoeken

 

Bereiding als appelpannenkoek. De appelen vervangen door 500 g gewassen en uitgelekte bosbessen vervangen.

 

spekpannenkoeken

 

Bak in de koekenpan plakjes ontbijtspek of bacon licht aan en laat dan beslag erover lopen. Verder bakken als bij appelpannenkoeken beschreven is.

Geef hierbij stroop.