HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - mei 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Kobi Levi, Cheerleader Red. foto Nederlands Leder & Schoen Museum

 

‘Kobi Levi Footwear Art’ is t/m 25 augustus 2013 te zien in het Nederlands Leder & Schoen Museum, Elzenweg 25, Waalwijk.

www.schoenenmuseum.nl

www.kobilevidesign.com

 

©Brabant Cultureel / Brabant Literair – juni 2013

 

 

 Schoenkunst van Kobi Levi

 

Nog nooit was zo’n groot overzicht van de Israëlische schoenenontwerper Kobi Levi dan nu in het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk. Fantastisch en vaak ook absurdistisch, noemt het museum deze ontwerpen. En dat zijn ze. Te zien t/m 25 augustus 2013.

 

door Muriel Boll

 

Vrouwen met een schoenentic kennen natuurlijk de namen van Christian Louboutin en Manolo Blahnik, maar weinigen zullen die van de Israëlische ontwerper Kobi Levi kennen. Dat zal echter niet lang meer duren.

 

Kobi Levi tussen zijn schoenen. foto Nederlands Leder & Schoen Museum

 

Kobi Levi is een bijzondere schoenontwerper. Hij haalt zijn inspiratie niet waar andere ontwerpers die gewoonlijk vandaan halen. Het gaat bij hem niet om mode, om een nieuw bandje of kleurtje, een brede of smalle hak. Nee, Levi vindt zijn inspiratie bijvoorbeeld op straat en bedenkt vervolgens de Chewing-gumshoe. Daarbij ziet de hak eruit alsof je die uit vieze roze kauwgom omhoog trekt. Vogels worden bij hem zwarte of witte zwanenschoenen met hakken gevormd door zwanenkop en -hals, flamingo- of ooievaarschoenen hebben fragiele poten waarvan eentje opgetrokken is.

De schoenen van Kobi Levi zijn geen schoenen meer, ze zijn kunst geworden, draagbare kunst. Jurken worden pas iets als iemand die draagt, maar Levi’s schoenen zijn ook kunst als ze niet aan iemands voeten zitten. Prachtig, een paar ‘Cheerleaderschoenen’ op de schoorsteenmantel, met dat naar buiten gedraaide, koket versierde beentje en een enorme pompoen op de neus. Of de glijbaanschoen, met een ladder als hak en een glijbaan als schoen.

Kobi Levi, Flamingo. foto Nederlands Leder & Schoen Museum

 

Levi maakt voor de avant-garde kunst die het waard is om bekeken te worden. Niet verwonderlijk dus, dat Lady Gaga in haar videoclip ‘Born this way’ schoenen van Levi draagt, de Double-boots, waarbij de hiel bestaat uit een tweede voet die de andere kant op wijst. Er zijn ook honden- en kattenschoenen waarvan vooral de hond heel draagbaar is, met lange flaporen als hak en een hondensnuit als neus.

 

Madonna

Vijfendertig paren van deze schitterende schoenen zijn sinds 2 juni te bewonderen in het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk. Nog nooit eerder werd zo’n grote collectie van Kobi Levi tentoongesteld. En pas wanneer je Levi’s schoenen in het echt ziet, zie je hoe fijn en zacht het leer is en hoe mooi de kleuren waarin het is geverfd. Een van de mooiste schoenen vond ik de Banaan-schoen die Whoopi Goldberg heeft gekocht. Het is een halfgepelde banaan, sierlijk en slank, waar je zo je voet in wil steken.

Grappig is de Blond Ambition. Waarom die schoen zo heet, is meteen duidelijk als je ziet dat de neuspunten precies lijken op de punten van de beroemde bustier van Gautier die Madonna droeg tijdens een van haar tournees.

Kobi Levi, Blond Ambition. foto Nederlands Leder & Schoen Museum

 

Karton

Het vraagt heel wat tijd en toewijding voor een schoen een schoen is. Iets van dat ontstaansproces zal te zien zijn op de workshops die Kobi Levi persoonlijk in Waalwijk komt geven aan schoenontwerpers in opleiding.

Kobi Levi, Banana. foto Nederlands Leder & Schoen Museum

 

Tijdens zijn middelbareschooltijd in Tel Aviv begon Kobi Levi al schoenen te ontwerpen. Die waren toen nog van karton. Daarna volgde hij een opleiding aan de Bezalel Academy of Arts & Design in Jeruzalem. Na zijn afstuderen in 2001 begon hij als freelance schoenontwerper en bekwaamde hij zich verder in het vak. En nu is hij zelfs een samenwerkingsverband met Disney aangegaan.

Om zijn vrienden te laten zien waar hij zich mee bezig hield, ging hij een weblog bijhouden. De foto’s van zijn werk op die site spraken veel mensen aan en zo kwam zijn werk terecht op andere weblogs en in de sociale media.

Een deel van de schoenen van Kobi Levi is te koop via zijn website. Maar schrik niet, de goedkoopste kosten 1500 dollar. Wie echt iets bijzonders wil, moet 2500 dollar neertellen, maar dan heb je ook schoenen waar maximaal 20 paren van zijn gemaakt en waarmee je overal de aandacht zult trekken.

De vaste collectie van het Nederlands Leder en Schoenenmuseum bestaat uit een mooie collectie schoeisel uit de hele wereld en die beginnend in de Oudheid de hele geschiedenis door gaat. Er staan onder meer een paar muiltjes tentoongesteld die mogelijk ooit nog van Marie Antoinette zijn geweest. Ook deze vast collectie is een bezoek zeker waard.