HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - mei 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Demian

 

Atelier George Pisa in Eindhoven. foto Kees Beekmans

 

De tentoonstellling ‘Ceremoniële kleding’ is nog tot en met 30 april 2013 op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur te zien in het Peter van den Brakenweg Centrum, Heezerweg 2, Sterksel (ook geopend op Koninginnedag 30 april). Vanaf 1 mei bezoek op afspraak.

www.petervandenbrakencentrum.nl

 

 

 

 

Ceremoniële uniformen troonswisseling te zien in Sterksel

 

De gala-uniformen die tijdens de troonsopvolging op dinsdag 30 april 2013 in Amsterdam te zien zijn, zijn ook te bewonderen in het Peter van den Braken Centrum in Sterksel.

 

door Irma van Bommel

 

Het bedrijf George Pisa & Zn. Tailleurs BV in Eindhoven, dat is gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van ceremoniële uniformen, kreeg in september 2012 een grote order van Defensie voor het leveren van zo’n vijfhonderd tenues. Er viel naar te raden waar die nieuwe tenues voor waren bedoeld. Om het tweehonderd jarig bestaan van de monarchie te vieren? Of vanwege de vijfenzeventigste verjaardag van koningin Beatrix? Toen in januari bekend werd dat Willem Alexander Beatrix zou opvolgen als koning, volgde een tweede grote order voor Pisa. De inhuldiging lijkt een groot feest te worden met veel ceremonieel vertoon.

 

Atelier George Pisa in Eindhoven. foto Kees Beekmans

 

Beide orders behelsden ceremoniële uniformen voor alle takken van Defensie: de Marine, de Luchtmacht, de Landmacht en de Koninklijke Marechaussee. Het zijn tenues die alleen bij speciale gelegenheden worden gedragen. Het gaat om hooggesloten uniformen, dat wil zeggen met een opstaande kraag. ‘Daarin zijn wij gespecialiseerd, zegt Leo Pisa, directeur van George Pisa & Zn. Tailleurs BV. ‘Wij doen alles wat anderen niet kunnen.’ Het vereist vakkennis om te kunnen voldoen aan de hoge eisen die Defensie stelt. Volgens Pisa is zijn bedrijf het enige dat over de nodige expertise beschikt. Het gaat niet alleen om maatwerk, maar ook om de vervaardiging van de nodige uitmonsteringen, die per regiment verschillen.

Van alle gala-uniformen die voor de diverse regimenten en korpsen (veertien in totaal) zijn vervaardigd, zijn extra exemplaren gemaakt die nu worden getoond in Sterksel. Ook een duplicaat van het trouwkostuum van Willem Alexander is daar te bewonderen.

 

Kleermaker

George Pisa, afkomstig uit Utrecht, vestigde zich in 1927 als kleermaker in Eindhoven, aan het Hertog Hendrik van Brabantplein. Op 22-jarige leeftijd kwam zijn zoon Leo in de zaak. Onder het bewind van Leo Pisa is het bedrijf enorm gegroeid. Hij richtte zich op uniforme kleding. De eerste grote order kwam van de Politie in Eindhoven. Spoedig volgden orders van de Marine, gevolgd door opdrachten van alle takken van Defensie. Ook de Tweede Kamer werd een trouwe opdrachtgever. Behalve aan het Koninklijk Huis levert Pisa ook ceremoniële kledij aan het Hof van Luxemburg en het Hof van Monaco.

In 1958 verhuisde het bedrijf naar de Tenierslaan. Zo’n vijftien jaar geleden kwam er een groot pand aan de Kanaaldijk bij. Daar is nu het atelier gevestigd. Het oude atelier aan de Tenierslaan is ingericht als showroom. Er staan talloze kostuums en uniformen opgesteld, van oude en recente opdrachten. Ook is er een chique ontvangstkamer.

 

Atelier George Pisa in Eindhoven. foto Kees Beekmans

 

Vanwege het vakmanschap kloppen ook schutterijen, gilden en muziekkorpsen aan bij het bedrijf van Pisa. ‘Ruim de helft van de Nederlandse muziekkorpsen in Nederland draagt uniformen die bij ons zijn gemaakt.’ Toch maakt Pisa niet alleen traditionele kleding. Het bedrijf ontwerpt en vervaardigt ook modieuze bedrijfskleding, zoals onlangs voor Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. De receptionisten en de horeca-medewerkers lopen in de nieuwe ontwerpen rond. Ook voor de Tweede Kamer maakte het bedrijf modieuze bedrijfskleding, voor de boden, de receptie, technische dienst, beveiliging en facilitaire dienst.

 

Ingelegd

Wie het voorrecht heeft een kijkje te mogen nemen in het atelier, staat verbaasd over de toepassing van moderne technieken. Om te beginnen worden via de CAD CAM patronen digitaal bewerkt. Dat wil zeggen dat wordt uitgegaan van confectiematen, maar dat het patroon per persoon op maat wordt aangepast. Vervolgens worden via de CAD CAM de patroondelen ingelegd. Dat betekent dat ze economisch over een lap stof worden verdeeld. Voor de recente, grote opdracht voor ceremoniële kleding stelde Defensie als criterium dat alle patroondelen in één richting moeten worden gelegd, om te voorkomen dat er iets van een vleug te zien zou zijn. Dit betekent een minder economische verdeling en dus meer stofgebruik.

Indrukwekkend om te zien is de computergestuurde snijmachine. Razendsnel en nauwgezet wordt een lap stof in patroondelen gesneden. Verbazingwekkend dat al die losse lapjes samen een kostuum gaan vormen. Die logistiek blijft toch handwerk. Spectaculair is de rij computergestuurde borduurmachines waarmee emblemen en logo’s worden gemaakt, allemaal tegelijk.

 

Atelier George Pisa in Eindhoven. foto Kees Beekmans       

 

Leo Pisa, inmiddels de tachtig gepasseerd, is nog steeds de kapitein op het schip en nog steeds geïnteresseerd in nieuwe technieken. Drie à vier dagen per week is hij te vinden in het bedrijf.