HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - mei 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

 

Brabant Cultureel in beeld

 

61 jaar lang verscheen Brabant Cultureel / Brabant Literair, voorheen Brabantia, in druk. De laatste jaren met subsidie van de Provincie Noord-Brabant. Die steun kwam niet vanzelf, maar werd gegeven onder de voorwaarde dat Brabant Cultureel op termijn financieel op eigen benen zou kunnen staan dan wel samen zou werken met de Brabantse steuninstellingen op het gebied van cultuur.

Hoe gezond de bedrijfsvoering van Brabant Cultureel ook was, een cultureel blad redt het niet zonder geldelijke bijdragen van derden. Vandaar dat er in 2012 uitvoerig gesproken is met de steuninstellingen om tot een gezamenlijke uitgave te komen. Die gesprekken leken voorspoedig te verlopen, tot aan het eind van het jaar ineens bleek dat de steuninstellingen bij nader inzien weinig interesse hadden een deel van hun budget vrij te maken voor journalistieke informatie over het culturele leven in deze provincie en voor een literair podium. Zij wilden liever dichter bij hun eigen leest blijven en een blad laten maken dat directer aansloot bij hun eigen doelstellingen. Dus een tijdschrift dat zich ten doel stelt het zelfbewustzijn van de Brabantse culturele sector te verstevigen en tegelijk ingaat op het waarom van hun existentie, met bijvoorbeeld een verhaal over hoe zinnig het is om te lezen.

Zo’n opzet heeft niets van doen met journalistiek. Daarom is de samenwerking tussen steuninstellingen en Brabant Cultureel niet gelukt.

Informatie over en commentaar op het Brabantse culturele leven blijft evenwel van belang. Daarom gaat Brabant Cultureel / Brabant Literair gewoon verder. Omdat er geen subsidie meer beschikbaar is voorlopig niet meer in druk, maar in het scherm. Een voordeel daarvan: de lezer hoeft niet meer naar de voordeur om Brabant Cultureel van de mat op te rapen. Met een druk op knop krijgt hij of zij, zittend aan tafel of met de laptop op schoot het laatste culturele nieuws en het scherpste commentaar, gelardeerd met nieuwe gedichten, essays en verhalen, in beeld.

 

namens de redactie

Camiel Hamans

 


 

Persbericht (2 mei 2013)

 

Brabant Cultureel gaat online !

 

 

 

Brabant Cultureel gaat verder als online magazine

Op de website van Cubra (Cultureel Brabant) is inmiddels ruimte gecreëerd voor Brabant Cultureel. De website van Cubra wordt gehost door Tilburg University en is gratis te bezoeken.

 

U vindt Brabant Cultureel via onderstaande link:

www.cubra.nl/specialebijdragen/BrabantCultureel

 

Met trots presenteren we ons eerste digitale nummer.

Als vanouds is er journalistieke aandacht voor beeldende kunst, fotografie, muziek, literatuur, theater, architectuur, film, dans en mode. Kortom: wat er in relatie tot Noord-Brabant speelt op het gebied van kunst en cultuur in de breedste zin.

 

Nieuw is de vaste column van Jace van de Ven. Met zijn fameuze, scherpe pen zal hij menig kritische noot kraken. Wegens ziekte van de auteur vindt u deze nog niet bij de start. Laat dit een reden zijn de site regelmatig te bezoeken.

 

Ook Brabant Literair krijgt een plaats. Dat wil zeggen dat BL een podium blijft bieden voor literaire auteurs met een Noord-Brabantse ‘link’.

 

Nieuw is het digitale archief. Eerder geplaatste artikelen en literatuur zijn voortaan terug te vinden in Archief Brabant Cultureel en Archief Brabant Literair.

 

De redactie van Brabant Cultureel bestaat uit Muriel Boll, Irma van Bommel, Olaf Douwes Dekker, Joep Eijkens, Camiel Hamans, Rinus van der Heijden (hoofdredactie), Lauran Toorians en Jace van de Ven.

De redactie van Brabant Literair wordt gevormd door Muriel Boll, Olaf Douwes Dekker, Albert Hagenaars, Lauran Toorians en Jace van de Ven.

Beeldredactie: Piet den Blanken en Joep Eijkens.

Overige (vaste) medewerkers: Ed Schilders (www.cubra.nl), Kees Beekmans (fotografie), Mieke Driessen (illustraties), Demian Geerlings (illustraties), Jeroen Ketelaars (tekst) en Len Munnik (cartoons).

 

Vier maal per jaar verschijnt een nieuw nummer, met tussentijdse aanvullingen naargelang de actualiteit dit met zich meebrengt. Lezers kunnen zich opgeven voor de nieuwsbrief. Via e-mail worden zij dan geattendeerd op een nieuw nummer.

De redactie is bereikbaar via: redactiebrabantcultureel@gmail.com

Hier kunt u terecht voor vragen of opmerkingen en uiteraard ook voor voorstellen voor onderwerpen en persberichten. Ook kopij voor Brabant Literair kan op dit adres worden ingestuurd.

 

Einde persbericht


Voor nadere informatie:

e-mail: redactiebrabantcultureel@gmail.com

Rinus van der Heijden (hoofdredactie): 06-51220149

www.cubra.nl/specialebijdragen/BrabantCultureel