Brabant Cultureel ē Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62e Jaargang - 2013

 
HOME BC / BL Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair Contact
 
HOME CUBRA
INHOUD AUTEURS

Pepijn de Brouwer ontwierp het winnende logo voor Het Jaar 013

Frank van pamelen, initiator van Het Jaar 013. Foto: Joep Eijkens

Joep Eijkens

Tilburgers vieren 'Het Jaar 013'

Het kengetal van Tilburg is 013. Ook het Tilburgse poppodium kreeg die naam. En als het aan Frank van Pamelen ligt, wordt Tilburg zo'n beetje culturele hoofdstad van Brabant in 2013.

Ook Tilburgs eerste nachtburgemeester Godelieve Engbersen

- hier tijdens het afgelopen carnaval -

heeft haar medewerking toegezegd

Foto: Joep Eijkens

In Theater De NWE Vorst te Tilburg vindt elke laatste zondag van de maand een Cultureel Cafť plaats met steeds wisselende gasten. Uiteraard worden daar ook wel eens leuke ideeŽn geopperd maar nooit kwam er zoveel respons als bij het idee dat afgelopen voorjaar te berde werd gebracht door Frank van Pamelen. Zou het niet mooi zijn, zo vroeg de medepresentator, als er in 2013 elke maand  rond de dertiende iets leuks te doen zou zijn in Tilburg? Enthousisaste reacties in de zaal werden zijn deel en al snel volgde een oproep aan de Tilburgse bevolking.

Die oproep bleek niet aan dovemansoren gericht. "Binnen de kortste keren kwamen er zo'n dertig reacties binnen van personen en instanties die graag mee wilden doen", vertelt Van Pamelen acht maanden later. "Van Poppodium 013 tot Fontys Hogeschool voor de Kunsten en van de Nachtburgemeester tot het Repair Cafť. Maar  ook Willem II meldde zich aan. En Roeivereniging TOR. Die gaan rond 13 april iets doen met de Stichting Straat van Berry van Oudheusden." De betreffende stichting organiseert al enige jaren interessante tentoonstellingen rond een straat of gebied in Tilburg. En voor april 2013 stond al het Wilhelminakanaal op het programma. Van Pamelen: "Zo zijn er meer dingen ontstaan of gekoppeld."

Eigen traktaties

Kort na de oproep werd een 'verbindingsgroepje' gevormd van mensen uit onderwijs,  sport, cultuur en stadspromotie. Aan hen de taak om alle binnenkomende ideeŽn  waar mogelijk een plaats te geven op de kalender. Voor de duidelijkheid: iedereen zorgt zelf voor de uitvoering van zijn of haar idee - ook wat de kosten betreft.

Op de vraag welke evenementen in elk geval al doorgaan kan Van Pamelen op het moment van gesprek geen eensluidend antwoord geven. "De kalender is voortdurend in beweging en ik kan wel een aantal dingen noemen, maar niet alles is zeker."

Wťl staat vast dat elke maand een ander thema krijgt. Na 'De aftrap' op 13 januari 2013 haken de organisatoren in februari bij Carnaval aan met het thema 'Kruik & Zeik'. Maart staat in het teken van 'Tekst & Muziek', april in dat van 'Water & Sport' en mei moet de maand worden van 'Trots & Trending'.  'Dans & Muziek' wordt het thema van juni terwijl 'Volk & Vermaak' de kermismaand juli markeert. De thema's van de daarop volgende maanden luiden 'Uit & Thuis', 'Geloof & Bijgeloof' , 'Kind & Stad', 'Klank & Beeld' en 'Houdou & Bedankt'. Maar Het Jaar 013 heeft nog een dertiende maand, namelijk januari 2014. 'Fototentoonstelling: overzicht Het Jaar 013' vermeldt het voorlopige programma. Gezien de enorme hoeveelheid initiatieven die nu al binnengekomen zijn, zal het beslist niet bij die ene tentoonstelling blijven. De gemeente Tilburg mag dan zijn Traktaties afgeschaft hebben, de Tilburgers trakteren gewoon zichzelf.

Kroeg op TiLT

Hoewel dus alles nog 'in beweging' is, kan Van Pamelen al een paar evenementen noemen die zo goed als zeker doorgaan. Een greep uit zijn lijstje 'Dertienden van de Maand'.  Op 13 maart organiseren studenten van studievereniging Animo voor de tweede maal een literaire kroegentocht onder het motto Kroeg op TiLT. Tien dagen later gaat het feest verder want dan speelt Tilburg gastheer voor het landelijke boekenbal en vindt er een groots opgezet cultureel festival plaats in 013, mede naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de Openbare Bibliotheek Midden-Brabant. Ook de Rockacademie en Het Zuidelijk Toneel doen mee.

Heel bijzonder moet ook het Rondje Tilburg worden op 5 mei. De jaarlijks terugkerende duurloop zal ditmaal een 13 kilometer lang parcours volgen over - nog nooit vertoond in Tilburg - de Ringbanen oftewel de verkeersslagaders van de stad.

Interactief kinderboek

Zo kan Van Pamelen nog wel even doorgaan. En dan heeft hij het nog niet gehad over   allerlei andere initiatieven van instellingen en particulieren. Van het plan van het St. Elisabethziekenhuis om 13 maandelijks wisselende kunstexposities te houden tot muzikant Jan Ophuis die met 1300 schoolkinderen het wereldrecord Bodybeat wil breken. 

Doe je zelf ook nog iets bijzonders?

"Ik ga een kinderboek schrijven dat geÔllustreerd wordt door mijn dochter Pien. Op 13 oktober vindt het kinderboekenfestival Knetters plaats in 013 en rond die tijd zal het boek ook gepresenteerd worden. Het wordt een interactief boek: ik schrijf steeds het begin van een hoofdstuk, dat hoofdstuk wordt ergens in de stad opgehangen en mensen kunnen ideeŽn aandragen hoe het hoofdstuk verder moet gaan. Na 13 dagen volgt het volgende hoofdstuk enzovoorts. Alleen de twee laatste hoofdstukken zal ik helemaal zelf moeten schrijven, anders komt het boek niet op tijd bij de drukker."

Dat het boek 13 hoofdstukken zal tellen, spreekt voor zich. Maar dat Van Pamelens dochter in april 13 wordt, maakt het allemaal nog mooier.