HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

64ste Jaargang - nummer 3 - juni 2015

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

 

©Brabant Cultureel – juni 2015

Onderweg: fotocolumn

 

door Joep Eijkens

 

 

Toiletman

Kijkend door de zoeker kreeg ik hem opeens in de gaten. Een vrij gezette, oudere man op de achtergrond. Links van de Westerndame die ik aan het fotograferen was op een Countryfestival. Hij zat aan een pad dat naar het toilettengebouwtje leidde. Heel schilderachtig onder een enorme groene parasol, aan een tafeltje waarop een rood centenbakje lag. In zijn rechterhand een kniptang die misschien ooit van een treinconducteur was geweest. Telkens als er iemand langs hem kwam om naar de wc te gaan knipte hij een gaatje in een strookje dat de toiletbezoeker hem aanreikte.

Het bleek een zesrittenkaart te zijn die hij zelf ontwikkeld had. ‘Ze betalen voor vijf keer en de zesde mogen ze gratis,’ legde hij uit. ‘Goedkoper dus, maar ook veiliger. Want als ze steeds hun portemonnee moeten trekken, zien anderen dat en kan-ie eerder gestolen worden.’

Het was voor de twaalfde keer dat hij op het Countryfestival werkte als toiletman. Op zichzelf best bijzonder natuurlijk, als man dit werk doen dat eigenlijk bijna alleen door vrouwen wordt gedaan. Elk jaar maakte hij van te voren een paar honderd strookjes klaar. Met daarop het jaartal. Want ze moesten nou niet aankomen met een strookje uit 2014 waar nog een gaatje in kon. Maar dat gebeurde eigenlijk nooit. Nee, een mooi baantje. En mensen vonden het wel apart, hij met zijn knipper.