HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

64ste Jaargang - nummer 2 - april 2015

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Saint-Rémy-de-Provence. foto Annemarie van Buuren

 

 

 De rondreizende buitenexpositie is de komende maanden te zien in Petit-Wasmes (24 april - 11 mei), Etten-Leur (16 mei - 7 juni), Auvers-sur-Oise (9 - 30 juni), Saint-Rémy-de-Provènce (4 - 22 juli), Veenoord/Nieuw-Amsterdam (25 juli - 16 augustus), Nuenen (20 augustus - 10 september), Tilburg 13 - 30 september en tenslotte Breda (3 - 21 oktober).

 

www.vangoghbrabant.com

 

©Brabant Cultureel – april 2015

Van Goghs Korenveld met kinderen

 

In het kader van het Van Goghjaar 2015 werd een fotowedstrijd uitgeschreven. De dertig winnende foto’s zijn inmiddels begonnen aan een rondreis langs diverse plaatsen waar de schilder geleefd en/of gewerkt heeft.

 

door Joep Eijkens

 

Het was een mooi idee van het Vincent van GoghHuis en de Stichting De Brabantse Hoeders om in het kader van het Van Goghjaar 2015 een fotowedstrijd uit te schrijven. Onder het motto ‘treed in de voetsporen van Vincent en breng de plaatsen waar hij leefde en werkte in beeld’ kon iedereen een foto insturen.

Professionals, maar vooral ook amateurs voelden zich aangesproken en er werden ruim honderdzestig foto’s ingestuurd, met name door Nederlandse deelnemers. Daarvan zijn er 143 te zien op Pinterest (KLIK HIER). Dertig winnende foto’s zijn opgenomen in een reizende buitenexpositie die in Zundert van start is gegaan.

 

 

Breda. foto Piet Raats

 

De jury bestond uit Reinout van den Bergh (fotograaf, BredaPhoto), Anne Geene (fotograaf), Rebecca Nelemans (kunsthistorica, Van Gogh Brabant), Jan Schaerlackens (BredaPhoto) en voorzitter Jac. Biemans (historicus, De Brabantse Hoeders).

De organisatoren hadden tevoren aangegeven dat het de bedoeling was dat de camera niet alleen werd gericht op Zundert, Nuenen. Saint-Rémy-de-Provence en andere beroemde Van Gogh-plaatsen, maar ook op minder bekende locaties waar de schilder geleefd en/of gewerkt heeft, zoals Breda, Tilburg, Londen en Antwerpen. Die wens is zeker in vervulling gegaan. Kijk je naar de 143 foto’s op Pinterest dan voert Zundert met 24 inzendingen weliswaar de lijst aan, maar is bijvoorbeeld Tilburg goed voor tien foto’s en Breda voor negen.

 

 

Auvers-sur-Oise. foto Hennie van Schooten

 

 

Criteria

De jury is ‘over het algemeen aangenaam verrast door de kwaliteit van vele beelden’, zo valt te lezen in het juryrapport. ‘Desondanks viel het niet mee tot een zo breed mogelijk gedragen keuze voor de dertig definitieve winnaars te komen’. Er bleken maar weinig inzendingen volledig te voldoen aan alle drie de criteria, te weten ‘kwaliteit’, ‘relatie tot het thema’ en ‘locatie’. Wat eerstgenoemd criterium betreft mag de jury, denk ik, niet klagen.

Gelukkig waren de juryleden niet gecharmeerd van sterk bewerkte ‘schilderachtige’ foto’s. Door de bank genomen hebben zij een goede keuze gemaakt. Niettemin zitten er bij de niet-gekozen inzendingen diverse foto’s die een prima alternatief waren geweest. De door Linda Vermeiren gemaakte foto van de Schelde bij Antwerpen – kennelijk de enige inzending die betrekking heeft op deze locatie – had er in elk geval goed bij gekund. Ron Dirven, directeur van het Van GoghHuis: ‘Die foto hoorde tot de reserve en is op het nippertje afgevallen.’

 

 

Antwerpen. foto Linda Vermeiren

 

 

Auvers-sur-Oise. foto L'atelier des petits photographes

 

 

Schoolklas

Sommige ingezonden foto’s bleken speciaal voor de wedstrijd genomen, andere waren al eerder gemaakt. Zo komt de foto die Marlies Swinkels inzond uit haar boek De tantes. Tot de meer verrassende beelden hoort wat mij betreft de foto die amateurfotograaf Piet Raats van een Van Goghiaanse zon maakte en – vooral – de heel aardige foto die de jury ontving van het zogeheten ‘Atelier des petits photographs’ uit Auvers-sur-Oise. Directeur Dirven: ‘Het Atelier des petits photographs is een schoolklas uit Auvers-sur-Oise die met de lerares deze foto heeft gemaakt. De kinderen hebben geposeerd met zelfgemaakte kraaien op het veld waar Van Gogh zijn Korenveld met Kraaien schilderde’.

 

 

Nuenen. foto Marlies Swinkels

 

Zoals aangekondigd zou een van de dertig winnende foto’s aangekocht worden door het Van GoghHuis. De keuze is gevallen op een foto van Wiesje Peels. De Bredase fotografe maakte de foto van een boomkwekerij in Zundert begin dit jaar toen zij daar als artist-in-residence werkte aan het project Goghflow.

De enige geselecteerde foto die betrekking heeft op Tilburg is gemaakt door beeldend kunstenaar Jolande van Lith uit ’s-Hertogenbosch. Zij werkt momenteel aan het project ‘Het publiek van Vincent’ en is de komende zomer artist-in-residence in Zundert.

 

 

Tilburg. foto Jolande van Lith

 

Zundert. foto Wiesje Peels