HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

64ste Jaargang - nummer 2 - april 2015

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

 

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

 

 

©Brabant Cultureel – april 2015

 

 

 

 

 

Onderweg: fotocolumn

 

door Joep Eijkens

 

 

Uitgeteld

Ik fotografeer te veel. Veel te veel. Er zit geen rem meer op sinds filmrolletjes plaats maakten voor geheugenplaatjes. Harde schijven lopen vol en ik weet nog steeds niet van ophouden.

Zo zit ik nog steeds met een paar duizend foto's die ik bijna drie jaar geleden in China maakte. Vroeger gaf ik af op Japanse toeristen die thuis pas op hun foto's zagen wat ze op reis vastgelegd hadden. Nu ben ik zelf zo'n Japanner. Zeker, ik heb een paar weken rondgereisd door China maar ben ik er ook echt geweest? Of heb ik er enkel via mijn camera naar gekeken?

Het was een groepsreis met een gids die ons van de ene bezienswaardigheid naar de andere bracht. Heel apart, heel bijzonder, heel vermoeiend. Ik zie het hier en daar ook terug op de foto's. Zoals op deze ene, naar ik meen geschoten in de Verboden Stad in Peking. Uitgeteld zat de man erbij. En zo voelde ik me ook.

Bijna drie jaar later is iets van dat gevoel blijven hangen. Want nog altijd zitten de meeste foto's ongezien in het mapje 'China 2012'. Ben te druk met het fotograferen van andere dingen en mensen.