HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

64ste Jaargang - nummer 1 - februari 2015

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Boekcover van Mind over Matter van Suzanne Jongmans.

 

Suzanne Jongmans, Mind over Matter. Tekst (Ned-Eng): Sue Steward. Venlo: Galerie Wilms & Suzanne Jongmans 2014. ISBN 978-90-822539-0-0, € 25,00 (te koop via de galerie).

 

www.suzannejongmans.nl

www.galeriewilms.nl

  

©Brabant Cultureel – februari 2015

Fotografe maakt schoonheid met afval

 

Mind over Matter is de titel van een tweetalig boek met werk van de Bredase fotografe Suzanne Jongmans. Meer dan fotografie alleen. De fotografe ontwerpt en maakt ook de kleding, uit wegwerpmaterialen.

 

door Joep Eijkens

 

Al een tijdje is het aan de gang. Er verschijnen zoveel fotoboeken dat het niet meer is bij te houden. Dat komt niet op de laatste plaats doordat veel fotografen in eigen beheer boeken uitgeven. Die vind je dus niet in catalogi van reguliere uitgevers. En ook galeries en musea doen mee. Zo kwam ik er pas kortgeleden achter dat Galerie Wilms in Venlo afgelopen najaar een boek heeft gepubliceerd over het werk van Suzanne Jongmans – overigens in samenwerking met de Bredase fotografe zelf.

 

 

Prinses Eva, 2010. Foto Suzanne Jongmans. courtesy Galerie Wilms

 

Toen ik de eerste keer iets zag van Jongmans dacht ik aan het werk van Hendrik Kerstens. Ik doel dan op de portretten waarop Kerstens zijn dochter laat poseren alsof ze zo uit een schilderij van Vermeer is weggelopen. En dat nog wel terwijl haar mutsje bij nadere beschouwing een bevallig geplooid plastic draagtasje blijkt te zijn.

Ook Suzanne Jongmans gebruikt eigentijds wegwerpmateriaal en laat zich inspireren door oude meesters, maar je krijgt al snel het gevoel toch een heel andere wereld te betreden dan bij Kerstens. En niet alleen omdat zij met verschillende modellen werkt, zowel mannelijke (een minderheid) als vrouwelijke.

 

 

De Berg, 2011. Foto Suzanne Jongmans. courtesy Galerie Wilms

 

 

Inpakmateriaal

Een wezenlijk element in de kunst van Jongmans is dat zij de kledij van haar modellen zelf ontwerpt en maakt, voor een deel van inpakmateriaal. Of ze ook de visage voor haar rekening neemt, weet ik niet, maar het zou me niet verbazen.

De modellen zijn steeds geplaatst tegen een egaal donkere achtergrond. Wanneer je het boek doorbladert, ontstaat er zo een eenheid tussen de afgebeelde personen. Allemaal zijn het figuren uit de imaginaire wereld van Jongmans. Soms doen de geportretteerden denken aan personen op een schilderij, soms aan acteurs uit een toneelstuk. En er zit minstens één foto bij die ik zo aan de muur zou willen hangen: Solitude uit de serie Mind over Matter. Mind over Matter is ook de titel van het mooi uitgevoerde, tweetalige (Ned/Eng) boek.

 

 

Lied van de Parel, 2011.Foto Suzanne Jongmans. courtesy Galerie Wilms

 

 

Geest

‘De geest is een instrument waarmee je de wereld zelf kan vormgeven,’ schrijft Sue Steward in haar inleidend essay ‘Suzanne Jongmans: een tastbare Geschiedenis’. ‘De manier waarop je je geest stuurt, maakt wat je in iets of iemand ziet.’ En: ‘Suzanne voegt met haar manier van kijken waarde toe aan simpel verpakkingsmateriaal. (...) Het gebruik van restmateriaal is een reactie op het heden en de massaconsumptie die ons omringt.’

Ik denk overigens dat het werk van Jongmans sterker werkt aan de muur dan in een boek. Niet op de laatste plaats omdat de foto’s dusdanige formaten hebben dat je min of meer oog in oog komt te staan met de geportretteerde figuren.

 

 

Mind over Matter - Room for Change, 2013. Foto Suzanne Jongmans.

courtesy Galerie Wilms

 

 

Mind over Matter - Gratitude, 2013. Foto Suzanne Jongmans. courtesy Galerie Wilms

 

 

Mind over Matter - Solitude, 2014. Foto Suzanne Jongmans. courtesy Galerie Wilms

 

 

Mind over Matter - Origin, 2014. Foto Suzanne Jongmans. courtesy Galerie Wilms

 

 

Mind over Matter - Infinity II, 2014. Foto Suzanne Jongmans. courtesy Galerie Wilms