HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

64ste Jaargang - nummer 1 - februari 2015

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

 

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

 

 

©Brabant Cultureel – februari 2015

 

 

 

 

 

Onderweg: fotocolumn

 

door Joep Eijkens

 

 

Grotere weergave

 

Adam en Eva tussen de occasions

Op weg naar Art Rotterdam in de Van Nellefabriek zien we in de verte op het aangrenzende industrieterrein iets gouds blinken. Zozo, het eerste kunstwerk dient zich aan, nog wel bij een bedrijf voor tweedehands auto’s.

Dichterbij gekomen blijkt het om een enorm geval te gaan dat doet denken aan het verhaal van het Aardse Paradijs. Met dit verschil dat niet Eva de appel reikt aan Adam maar Adam de druiventros aan Eva. En nergens een slang. Een mooi stukje Oostblok? De in de zon glinsterende gouden figuren weerspiegelen in een paar autoramen.

Al snel komt de eigenaar van de autohandel poolshoogte nemen. Dat we meer oog hebben voor het paradijselijke tafereel dan voor zijn occasions vindt hij prima. Nee, hij kent de herkomst ook niet. ‘Het stond hier al toen ik hier begon,’ zegt hij lachend. Ja, hij vindt het ook wel mooi, al denkt hij ook wel eens aan verkoop. Goed mogelijk dus dat deze blikvanger de volgende keer weg is.

Vooralsnog kan het schitterende kitschstuk gebruikt worden om de kruiwagen op te hangen. Maar waar die kruiwagen voor dient? Of zou het toch kunst zijn?

Op Art Rotterdam wel minder overtuigende combinaties gezien.