HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - december 2014

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Rinus van der Heijden, hoofdredacteur. foto Gemma van der Heyden

Het gaat goed met Brabant Cultureel/Brabant Literair, prima zelfs

 

Het wordt geen gewoonte om over onszelf te schijven, maar nu we de tweede digitale jaargang afsluiten en er een nieuw bestuur is aangetreden, stellen we bestuur en medewerkers van (de Stichting) Brabant Cultureel aan u voor.

 

door Rinus van der Heijden

 

Brabant Cultureel, bestaat dat dan nog? Dat was vooral vorig jaar een vaak gestelde vraag. Geen wonder, want het papieren tijdschrift dat 61 jaar had bestaan, ging 1 januari 2013 ter ziele. Het wegvallen van subsidies was daarvan de oorzaak. Maar nu, anderhalf jaar na zijn wedergeboorte, draait Brabant Cultureel (BC) weer op volle toeren. Het gaat goed met Brabant Cultureel, prima zelfs!

De harde kern van de ‘oude redactie’ besloot in maart 2013 het tijdschrift digitaal voort te zetten, waarvoor we enthousiast werden verwelkomd op de bekende website www.cubra.nl. In dat jaar verschenen vier afleveringen, dit jaar zes. En wat iedereen hoopte, maar niet kon voorzien, is gebeurd: BC voorziet in een kennelijke behoefte. Schouwburgen, uitgeverijen, concertzalen, impresariaten, galeries, musea, alles wat met kunst heeft te maken, overspoelt dagelijks onze mailbox. Volop keuze dus voor de redactie om uitmuntende artikelen te creëren.

Maar ook individuele kunstenaars weten ons te vinden en bovenal: de mensen die geïnteresseerd zijn in Noordbrabantse cultuur in al haar verschijningsvormen. Het aantal lezers van BC groeit als kool. De reden? Brabant Cultureel is een gratis toegankelijk tijdschrift, dat kunst en cultuur de aandacht geeft, die kranten en andere media buiten de deur hebben gezet.

Brabant Cultureel gaat het nieuwe jaar daarom vol vertrouwen tegemoet. Sinds deze maand heeft BC een nieuw bestuur, dat vol enthousiasme en elan het tijdschrift onder een breed publiek gaat brengen. Frans Bakermans als voorzitter, Johan Brosens als secretaris en Frank Verberne als penningmeester zijn Brabanders die de provincie als geen ander kennen. Zij zijn er op gespitst de Noordbrabantse kunst en cultuur samen met de redactie de plek te geven die zij verdient.

Het redactieteam dat begin vorig jaar aan de digitale opgave begon, is sindsdien met verschillende mensen uitgebreid. Ik ben er trots op alle redacteuren (in alfabetische volgorde) voor te stellen, met hun portefeuilles: Muriel Boll (literatuur en beeldende kunst), Irma van Bommel (redactiesecretariaat; beeldende kunst), Olaf Douwes Dekker (literatuur), Joep Eijkens (fotografie), Eva Geene (beeldende kunst), Albert Hagenaars (literatuur), Camiel Hamans (toneel, klassieke muziek, literatuur), Rinus van der Heijden (hoofdredacteur; jazz, theaterdans, klassieke muziek), Gemma van der Heyden (fotografie en film), Emmanuel Naaijkens (provinciale zaken en politiek), Lauran Toorians (eindredacteur; erfgoed, beeldende kunst en literatuur) en Jace van de Ven (columns, theater). De beeldredactie bestaat uit Piet den Blanken en Joep Eijkens. Iets meer of wie deze mensen zijn en wat zij doen vindt u in het colofon.

BC kent ook een aantal (vaste) medewerkers: Ed Schilders (webmaster en adviseur), Kees Beekmans (fotografie), Mieke Driessen (illustraties), Demian Geerlings (illustraties), Fred Monsma (boeken), Len Munnik (cartoons), Marjolijn Sengers (klassieke muziek, columns) en Joep Trommelen (algemene bijdragen).

Alle nieuws rond het nieuwe Brabant Cultureel draagt dus het predikaat ‘goed’. En dat ondanks het ongemak dat het tijdschrift zonder één cent in de portemonnee door het leven gaat. Alles wat geld kost, wordt betaald uit de zakken van de redacteuren en de bestuursleden. Zij werken geheel onbezoldigd en leggen bij hun werk voor BC soms nog geld toe. Om te reizen naar vergaderingen bijvoorbeeld, naar tentoonstellingen of optredens, of naar de mensen die zij interviewen. Eén organisatie heeft zich de armoede van BC inmiddels aangetrokken en is met daadwerkelijke financiële hulp over de brug gekomen: Stichting Fresh Ideas (freshideas.nl). Mochten er meer personen of instellingen zijn die dat voorbeeld willen volgen: laten ze zich bij ons melden (redactiebrabantcultureel@gmail.com).

Wie ook aan de bel mag trekken is iedereen met een ‘link’ met Noord-Brabant, die meent dat zijn of haar literaire kwaliteit een platform verdient: ook zij kunnen terecht bij Brabant Cultureel. In elk nummer is er ruimte voor nieuw, niet eerder gepubliceerd literair werk. Inzendingen worden door de redactie beoordeeld en bij voldoende kwaliteit opgenomen. Ook inzendingen in dialect zijn welkom.

De redactie van Brabant Cultureel wenst alle Brabantse kunstenaars, alle Brabantse lezers en alle Brabantse weldoeners een goed 2015 toe.