HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - oktober 2014

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

 

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij vast wil leggen - van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

 

©Brabant Cultureel – oktober 2014

 

 

 

 

 

Onderweg: fotocolumn

 

door Joep Eijkens

 

Muizentaal

Ik was de schuur aan het opruimen toen ik muizenkeutels ontdekte. Ze lagen vlakbij een oude letterbak die al jaren zijn tijd verdeed in het stof. Tenminste, dat dacht ik. Maar toen ik de bak onder andere rommel vandaan haalde, zag ik dat er druk gebruik van was gemaakt. Kennelijk door diezelfde muis of muizen. Ze hadden een oude krant in piepkleine stukjes gebeten – ik dacht meteen aan leesvoer – en daarmee verschillende vakjes van de letterbak gevuld. Het zag er heel behaaglijk uit. In één van de ‘kamertjes’ zag je zelfs nog de vorm van een muizenrugje in het hoopje zachte papiervlokjes. Sommige stukjes tekst waren nog leesbaar, maar ik kon er geen wijs uit, het was muizentaal.

Zo maar laten? Nee hoor, zover gaat mijn dierenliefde nu ook weer niet. Ik heb de bak zo goed mogelijk schoongemaakt – uiteraard na hem eerst in min of meer bewoonde staat gefotografeerd te hebben. Dat is één van de mooie functies van fotografie: dingen en mensen vastleggen voordat ze voorgoed verdwenen zijn.