HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - augustus 2014

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Voor een BC-artikel over de Willem II fabriek KLIK HIER

De opening van de Willem II fabriek in beeld

 

Zoals aangekondigd, brengt Brabant Cultureel een beeldverslag van het openingsweekeinde van de Willem II fabriek in ’s-Hertogenbosch in zijn nieuwe rol als kunstencluster.

De fotografen die de verschillende activiteiten vastleggen zijn cursisten van de cursus ‘digitale fotografie’ bij de brede Welzijnsinstelling PARTIS te Sint-Michielsgestel. De naam Partis is afgeleid van Participeren,waarbij het woord ART de kern vormt. Kunst en het gezamenlijk deelhebben aan activiteiten raken de doelstelling van de organisatie.

Deze cursisten die enkele jaren geleden nog blanco aan de cursus begonnen, zijn uitgegroeid tot enthousiaste fotografen die alle takken van de fotografie willen aanraken om zo hun ‘handschrift’ in de fotografie te ontwikkelen. De techniek is ondergeschikt, want het gaat bij deze fotografen om de inhoud en het gevoel die een foto moet oproepen bij de toeschouwer.

 

 

Figuren. foto Egbert Oosterbroek

 

 

Docent Fred Budas stelt de fotografen voor:

Rian van den Broek weet wat ze wil, maar laat zich graag vormen door goede argumenten. Zij is een doorzetter en neemt de fotografie serieus. Het geeft voldoening zo iemand als als docent te mogen vormen. Afgelopen week is Rian geopereerd aan haar linkerhand, maar ze staat nu wel te fotograferen bij de Willem II fabriek tijdens de opening. ‘Ach,’ zie ze, ‘fotograferen doe je met rechts!’

Hester Gallé gaat er helemaal voor. Als we op locatie fotograferen zie je Hester overal in en op klimmen om die ene foto te kunnen maken. Sinds ze de HDR-fotografie techniek heeft ontdekt gaat ze helemaal out of the box om de emoties extra FAT aan te zetten. Oude en nieuwe technieken, Hester wil ze allemaal beheersen.

William Hendriks maakt mooi traditioneel in zijn eigen stijl en hij maakt mooie presentaties. Hij is steeds op zoek naar lijnen en speelt met de compositie. Bij zijn foto’s blijf je langer kijken, omdat er altijd meer valt te ontdekken.

Egbert Oosterbroek loopt al jaren mee in de fotografie. Hij beheerst het technisch beoordelen van een foto, beleeft veel plezier aan de fotografie en is ook buiten de cursus lid van een fotogroep. Hij weet veel maar laat zich ook graag inspireren. En heb je een vraag over fotografie? Vraag het Egbert. Het is fijn om met Egbert te praten waar een goede foto aan moet voldoen en dan gaat het niet altijd over techniek.

Ton de Werdt is een verrassende fotograaf, altijd op zoek naar vormen en situaties waar andere aan voorbij gaan. Zo kan ik me een verbluffende fotoserie Nachtfotografie van Ton nog goed voor de geest halen. Zijn foto’s blijven je bij.

 

 

Kunstobject in de presentatieruimte op de eerste verdieping. foto Rian van den Broek

 

 

Sfeerbeeld tijdens de opening. foto Ton de Werdt

 

 

Willem II bij schemering. foto William Hendriks

 

 

Atelierruimte. foto Hester Galle

 

 

Abseilen. foto Egbert Oosterbroek

 

 

Optreden ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van Bruce Springsteen . foto Ton de Werdt

 

 

Pinatazaal. foto Hester Galle

 

 

De Sven Hammond Soul band. foto William Hendriks

 

 

Willem II fabriek. foto Rian van den Broek