HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - februari 2014

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Het thema voor de wedstrijd in 2014 is: ‘Tegenstellingen’.

Amateurkunstenaars (schilders, tekenaars, beeldhouwers, textielwerkers, fotografen, videokunstenaars, keramisten, grafici en computerkunstenaars) die werk willen inzenden houden het best de website in de gaten: www.amateurkunstprijs.nl

 

Rijvers en Smits zijn dit jaar nog twee keer naast elkaar te zien. Op 11, 12 en 13 april in het Berkenhuisje in Eindhoven en op 17 en 18 mei tijdens de Kunstroute in Zundert in de Van GoghKamer.

 

www.bernadetrijvers.nl

www.jansmits.exto.nl

 

 

©Brabant Cultureel – februari 2014

Brabantse Beeldende Amateurkunst Verkiezing

 

Op 20 december 2013 werd de winnaar bekend gemaakt van de Brabantse Amateurkunstprijs. Of beter gezegd, de winnaars. Want dit jaar kon de jury niet tot een eensluidend oordeel komen en moest het podium worden gedeeld door Bernadet Rijvers uit Rijsbergen en Jan Smits uit Beek en Donk. De derde prijs werd gewonnen door Annelies Roelen.

 

door Eva Geene

 

De Stichting Beeldende Vrijetijdskunst (SBV) organiseert in samenwerking met Kunstbalie al een aantal jaar de Brabantse Beeldende Amateurkunst Verkiezing (BBAV), eerder bekend als de Brabantse Amateurkunstprijs. Een wedstrijd voor beeldend kunstenaars uit Brabant die mede mogelijk wordt gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant. De Stichting BBAV heeft als doel zowel de kwaliteit als de actieve en receptieve participatie van de beeldende amateurkunst in Noord-Brabant te bevorderen, maar zij staat ook voor het opwekken van belangstelling en waardering bij het grote publiek voor beeldende amateurkunst van hoog niveau. En de hoop is natuurlijk dat dit weer bijdraagt aan de kennismaking met en waardering van beeldende kunst in het algemeen.

 

 

Bernadet Rijvers, Lichtinval. Olieverf op doek, 150 x 50 cm.

 

 

Voorselectie

Alle Brabantse amateurkunstenaars kunnen bij het uitschrijven van de wedstrijd foto’s van hun werk inzenden. Daaruit wordt door de organisatie een voorselectie gemaakt van ongeveer dertig werken die in de Openbare Bibliotheek in Tilburg werden tentoongesteld. De twaalf genomineerden werden daar bekendgemaakt en vervolgens geëxposeerd in de bibliotheken van Etten-Leur, Cuijk en Valkenswaard. De vakjury bestond in 2013 uit Ellen Geerts, beeldend kunstenaar en docent, Mariëlle van den Bergh, beeldend kunstenaar en docent en Peter Thoben, oud-directeur en conservator van Museum Kempenland Eindhoven en kunsthistoricus. Bij de eindtentoonstelling in het Provinciehuis maakte de jury de winnaar bekend. De prijs werd uitgereikt door Brigite van Haaften, gedeputeerde Cultuur en Samenleving.

Elk jaar is er een thema verbonden aan de wedstrijd. In 2013 was dat ‘Licht’. Rijvers en Smits hebben dit thema beiden verbeeld door een open plek in het bos, wat het mystieke en theatrale aspect van licht sterk naar voren brengt. De jury zei over het werk van Rijvers: ‘Een handschrift dat van lef getuigt! Lekker los geschilderd, suggestief, boeiende textuur. Opvallend en sterk gebruik gemaakt van de kleur blauw, maar dermate in harmonie met het geheel, dat het een vanzelfsprekende keuze lijkt’.

Over het werk van Smits luidde het oordeel: ‘Het lijkt zo voor de hand liggend, dit landschap, maar het is indrukwekkend in zijn schijnbare eenvoud. De heldere zon gevangen in een prachtig geschilderd sfeerbeeld. Schitterende techniek, geweldig knap. Het perspectief getuigt van vakmanschap.’

 

 

Jan Smits, Bos ‘Stippelberg’. Olieverf op doek, 120 x 40 cm.

 

 

Overeenkomst

Bij het zien van de twee winnende schilderijen kan je de overeenkomst in onderwerp en setting niet ontgaan. Smits en Rijvers lijken op eenzelfde plek in de natuur te hebben gestaan. Ze kenden elkaar van tevoren echter niet en stonden op de tentoonstelling met open mond naar elkaars werk te kijken, even verbaasd over de gelijkenis in compositie en onderwerp als ieder ander. Smits zei verbaasd te zijn over het winnen van de prijs, maar was vanzelfsprekend zeer verheugd. Het gelukkigst was hij met het juryrapport waarin zijn vakmanschap wordt geprezen. ‘Dit thema sloot heel erg aan bij mijn werk. Ik kan niet altijd die aansluiting met het thema vinden en dit was pas de tweede keer dat ik meedeed’.

Voor Rijvers was het de eerste keer dat ze een werk inzond. Bij het lezen van de aankondiging had ze meteen dit schilderij in gedachten. De extra aandacht die de prijs met zich meebrengt is leuk: ‘Mensen die je anders niet hoort over je werk, maken nu opeens ook een compliment. Het is leuk om te zien dat juist twee landschappen de prijs winnen. Hoewel we heel verschillend werken, genieten we op dezelfde manier van de natuur. Maar waar hij dicht bij de werkelijkheid blijft, geef ik er nog een draai aan.’