HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - december 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

 

 

©Brabant Cultureel / Brabant Literair – december 2013

Mijmering: Kerktheater

 

door Marjolijn Sengers

 

Het was donker in de gloednieuwe zaal. Het podium was flauw verlicht, we hoorden meer dan we zagen, strijkers oefenden in de verte hun partij. Om kwart over acht schoof, tegelijk met het aantreden van de musici, het gordijn tegen de achterwand van het podium open en onthulde een altaar met een tempeltje erboven, waarop de woorden Laudate Dominum.

Bijzondere keuze om dit aandenken aan de oorspronkelijke functie van het gebouw zo prominent te tonen. De tot theaterzaal verbouwde Onze-Lieve-Vrouwekerk in Helmond is gebleven zoals-ie was, in het gebouw is een nieuw gebouw geplaatst; podium, tribune, foyer, ontvangsthal met wc’s en garderobe, functioneel en gedurfd: Theater Speelhuis.

Tegen de wanden de heiligenbeelden met kenmerkende attributen, in de bogen schilderingen van Bijbelse taferelen, op de vloer van de omloop de zwart-wit geruite tegels waarover menige kruisgang werd geschuifeld. En tegen de buitenmuur het grote orgel, fotogeniek zichtbaar tussen kruisende traplijnen.

Veel is intact gelaten, ontroerend veel. Zo veel dat je vanzelf gaat denken aan wat er de afgelopen honderd jaar in die kerk is gebeurd. Aan de doop- en huwelijksplechtigheden, aan begrafenissen, de duizenden communicantjes, de uit volle borst gezongen kerst- en paasvieringen. ’t Roept respect op, voor de belangrijke momenten van het leven. Voor ontzag, voor dienstbaarheid, zelfs voor volgzaamheid. Al die levens hier begonnen en beëindigd, je timmert ze er niet zo maar uit.