HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - december 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij vast wil leggen - van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel begint hij nu met een nieuwe rubriek waarin tekst en fotografie gecombineerd worden.

 

©Brabant Cultureel / Brabant Literair – december  2013

Onderweg: fotocolumn

 

door Joep Eijkens

 

 

Maria’s verschijning en verdwijning in Almkerk

Ik was er nog nooit geweest. Almkerk. Ik raakte er min of meer toevallig verzeild op de terugweg van Woerden naar Tilburg. Zat ik hier nog in Zuid-Holland of al in Noord-Brabant? Het deed in elk geval niet katholiek aan. En dat niet alleen vanwege dat saaie kerkgebouw van de Hervormde Kerk uit 1950.

Een stukje verderop werd mijn aandacht getrokken door een elektriciteitshuisje. Er hingen drie identieke affiches op die vrijwel identiek beklad waren met zwarte verf of inkt. Wat was er aan het zicht onttrokken? Iets ovaals, omringd door een stralenkrans die ik aanvankelijk aanzag voor spijkers – als de spijkers in een Afrikaans fetishbeeld. Maar nee, dit waren stralen en onder die grote zwarte vlek – was dat niet het liefelijke gelaat van de Heilige Maagd Maria? Maar door wie en waarom zou haar beeltenis dan verduisterd zijn? Meeuwen in winterkleed vlogen in de richting van de Bergsche Maas. Geen mens op straat die ik het kon vragen.