HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - oktober 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Stilleven. foto Peter Cox

 

Zie ook Brabant Cultureel nr. 5, oktober 2011, pp. 26-27.

 

‘Stilleven. 102 vazen van 99 kunstenaars’, t/m 5 januari 2014 te zien in De Pont, Wilhelminapark 1 in Tilburg. Open dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Bij de expositie verscheen een kleine catalogus waarin alle 102 vazen zijn opgenomen en die gratis verkrijgbaar is, zolang de voorraad strekt.

 

www.vaasotheek.nl

www.depont.nl

 

©Brabant Cultureel / Brabant Literair – oktober 2013

 

 

 

Uniek vazenproject Frank van der Linden voltooid

 

In 2007 begon Frank van der Linden met het project Stilleven. 99 Brabantse kunstenaars nodigde hij uit om een standaardvaas te bewerken. Nu is de collectie compleet en worden in totaal 102 vazen getoond in een van de lange gangen in De Pont in Tilburg.

 

door Irma van Bommel

 

Het is hem gelukt: Frank van der Linden heeft 99 kunstenaars in Brabant weten te motiveren voor zijn vazenproject Stilleven. Het getal 99 stond van te voren voor hem vast. Dat Van der Linden door zijn werk in de museumwereld veel kunstenaars persoonlijk kent, heeft zeker bijgedragen aan het succes van het project. Voor het project benaderde hij kunstenaars uit diverse disciplines.

 

 

Frank van der Linden bij zijn vazen. foto Peter Cox

 

Voor een schilder, vormgever of fotograaf ligt het bewerken van een vaas niet direct voor de hand. Maar gaandeweg het project en zeker na een aantal exposities, werd het voor kunstenaars interessant om toch vooral voor deze bijzondere verzameling gevraagd te worden. Iedere kunstenaar kreeg twee vazen, een voor zichzelf, een voor het project. Bert Loerakker en Hans Kuijs hebben echter twee vazen ingeleverd. Aaron van Erp en Rob Looman hebben samen twee vazen beschilderd. Dat brengt het totaal aantal vazen op 102.

 

Kracht

De verzameling toont hoe verschillend de kunstenaars met de opdracht omgingen. Zo boetseerde Bram Hermens een leeuwenkop op de vaas. Linda Arts sneed geometrische patronen uit de standaardvorm. Mander Liefting gebruikte de vaas als mal voor zijn tinnen exemplaar. Johanna Schweizer bedekte de vaas met haakwerk. Het mooie van de verzameling is dat het een breed scala aan stijlen, technieken en materialen ten toon spreidt.

 

Foto Peter Cox

 

‘De kracht van het geheel overstijgt de som der delen,’ aldus De Pont. Je blijft kijken naar de originele creaties van de uiteenlopende kunstenaars. Naast boven genoemden hebben onder meer ook Pieter Alewijns, Cornelis Le Mair, Paul Panhuysen, Jeroen Vrijsen, Reinoud van Vught, Rik van Iersel, Theo Kuijpers, Hugo Thieleman, Stijn Peeters, Matijs van de Kerkhof, Barend van Hoek, Ingrid Simons en Marc Mulders deelgenomen aan het project.