HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - oktober 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Toos Nijssen, Zelfportret (2009/2010). Gemengde techniek op papier. foto Peter Cox

 

'Nieuw, nieuwer, nieuwst (1)’ is nog t/m 3 november 2013 te zien in Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6 te Venlo. Open di t/m zo van 11 tot 17 uur.

 

www.vanbommelvandam.nl

 

©Brabant Cultureel / Brabant Literair – oktober 2013

 

Brabantse kunst in Museum van Bommel van Dam

 

Met de tentoonstelling ‘Nieuw, nieuwer, nieuwst’ toont Museum van Bommel van Dam in Venlo recente aanwinsten in de collectie. Het museum koopt opvallend veel werk van Noordbrabantse kunstenaars aan.

 

door Irma van Bommel

 

‘Nieuw, nieuwer, nieuwst’ is de eerste uit een serie van drie exposities met aanwinsten van Museum van Bommel van Dam sinds 2010. Het betreft zowel aankopen als schenkingen. De meeste aanwinsten komen tot stand naar aanleiding van een solo-expositie. Het museum in Venlo richt zich op kunst uit het zuiden van Nederland, ook op Noordbrabantse kunst, vooral uit de regio Eindhoven-Helmond. Qua exposities en verzamelbeleid is Museum van Bommel van Dam dus interessant voor kunstenaars uit Brabant.

Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch richt zijn aandacht voor wat betreft aankopen weliswaar ook op Brabantse hedendaagse kunst, maar moet die aandacht delen met oude kunst. Het Van Abbemuseum in Eindhoven en Museum De Pont in Tilburg hanteren een internationaal verzamelbeleid. Gezegd moet worden dat desondanks De Pont ruim aandacht besteedt aan Brabantse kunstenaars.

 

Bert Loerakker, Z.t. (2012). Alkyd- en olieverf, alkydlak op linnen op paneel. foto Peter Cox

 

Groot

Het eerste wat opvalt in de expositie is een groot doek van Ger Lataster, bijna zeven meter lang en twee meter hoog. Het doek heet ‘Het schilderen van de vlag’ en dateert uit 1994. Lataster maakte het werk als eerbetoon aan de Russen die mede de Tweede Wereldoorlog hebben beëindigd. Het werk is op verzoek van de schilder na zijn dood door de erven geschonken aan Museum van Bommel van Dam. Ger Lataster was een van de zogenaamde Limburgse Amsterdammers (of Amsterdamse Limburgers) die de lyrische abstracte kunst in Nederland introduceerde.

Een ander groot werk in de expositie is van de hand van Theo Kuijpers. Kuijpers is een van de Brabantse kunstenaars van wie werk te zien is. Dat geldt ook voor Hans van Hoek, Hans Klein Hofmeijer, Toon Laurense, Bert Loerakker, Margriet Luyten, Toon Michiels, Toos Nijssen en Hans Kuijs. Het werk van Theo Kuijpers meet drie meter breed en bijna tweeënhalf meter hoog. Het is een tweeluik en heet Kathedraal. Het is geïnspireerd op de kathedraal van Chartres met zijn gebrandschilderde ramen. Kuijpers heeft textiel in het schilderij verwerkt met een kantachtige structuur, wat associaties oproept met de roosvensters in Gotische kathedralen. De kunstenaar heeft het paneel geschonken aan het museum.

 

 

Toon Michiels, Under the red sky 1/5 (2004). Cibachrome onder diasec op dibond. foto Peter Cox

 

Van Bert Loerakker zijn twee recente werken aangekocht. Loerakker combineert de laatste tijd geometrische abstractie met landschappen. Van Toon Michiels is een foto aangekocht, een bijna abstract landschap uit 2004. Hij heeft er een werk uit 1985 als schenking bijgedaan. Van Hans van Hoek is het grote werk Buddha uit 2007 aangekocht. Met een grove penseelvoering heeft hij een onbestemde ruimte met een waterval afgebeeld. Heel verfijnd heeft hij de Boeddhafiguur weergegeven in trefzekere lijnen door met de achterkant van het penseel in de nog natte, donkere verfmassa te tekenen. Daarnaast hangt eveneens een groot en donker werk, Bloody Roses uit 2007 van Margriet Smulders. Het door het museum aangekochte werk is een foto van rode rozen en vruchten waarvan op uitgekiende wijze een compositie is gemaakt in een (zwarte) waterbak. De combinatie van bloemen en de reflectie in het water vormen een esthetisch geheel.

 

 

Margriet Smulders, Bloody Roses (2007). Cibachrome onder diasec op dibond (2 luik). foto Peter Cox

 

Prijsgeven

Van Toos Nijssen is een zelfportret uit 2009/2010 aangekocht, in gemengde techniek op papier. De kunstenaar heeft zichzelf als gesluierde vrouw weergegeven en geeft dus niets van zichzelf prijs. En dat voor iemand die mensen langdurig portretteert met een videocamera. Net zo lang tot zij hun masker laten vallen.

Van Margriet Luyten, die binnenkort een solo-expositie heeft in De Pont, kocht Van Bommel van Dam twee kleine gomdrukken (2005). Het zijn foto’s uit de ‘Ella’-serie, een reeks over een oude vrouw, de moeder van de kunstenaar. Luyten heeft ingezoomd op het gezicht en de handen van Ella. De afbeelding van de handen heeft Luyten op groot formaat laten weven in katoen. Dat werk is Chronos genaamd en meet anderhalf bij twee meter. Luyten heeft dit geweven kunstwerk geschonken aan het museum.

 

Margriet Luyten, Chronos (2012). Katoen, jacquard geweven op een Doringer weefmachine. foto Peter Cox

 

Mini-expositie

Binnen de tentoonstelling is de mini-expositie Ogenschouw ingericht met werk van Hans Kuijs. Eén muur is volgehangen met aquarellen op papier, drie rijen onder elkaar van elk vijf werken, zodat het geheel oogt als één groot kunstwerk. Elk werk meet ongeveer anderhalve meter breed en een meter hoog. Enkele van deze aquarellen zijn aangekocht door het museum, één exemplaar is geschonken door de kunstenaar, de overige werken komen uit de collectie van de kunstenaar. Ze komen uit verschillende series, onder andere uit ‘Je hoeft rode rozen niet rood te schilderen’.

 

Hans Kuijs, Je hoeft rode rozen niet rood te schilderen 3 (2007). Aquarel op papier. foto Peter Cox

 

Kuijs maakt fabelachtige voorstellingen, die evengoed ook nachtmerries kunnen zijn. Kenmerkend is dat hij de mensen naakt weergeeft, vaak in combinatie met dieren. Indrukwekkend, zoveel werken bij elkaar op een wand. Het enige wat ontbreekt is een bankje om op je gemak al die vreemde verhalen in je te kunnen opnemen.