HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - oktober 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

Michel van der Plas was het pseudoniem van Ben Brinkel (1927-2013). Hij was schrijver, dichter, vertaler en journalist en leefde min of meer onder zijn pseudoniem. Hij behoorde tot de katholieke jongeren die rond de Tweede Wereldoorlog onder aanvoering van Anton van Duinkerken doordrongen in de literaire wereld en hij was goed bevriend met Godfried Bomans over wie hij een biografie schreef. Erg bekend werd zijn boek Uit het rijke Roomsche Leven, een documentaire over de jaren 1925-1935 (Utrecht 1963), evenals de biografie die hij schreef over Guido Gezelle (1990).

 

©Brabant Cultureel / Brabant Literair – oktober 2013

Mijmering

 

door Marjolijn Sengers

 

Ik zag op tv een oude man die met grote vochtige ogen vol verwondering de wereld inkeek. Wat hij zei sneed hout, maar helemaal adequaat waren zijn antwoorden niet. De interviewer vroeg stug door. Ik vond dat onkies, soms moet je mensen tegen zichzelf in bescherming nemen.

De naam Michel van der Plas roept nog bij weinigen iets op, hij is een icoon van een tijd die voorbij is; als auteur van katholiek kerkelijke commentaren, luisterliedjes, sketches voor diverse cabaretiers en biograaf van schrijvers die niemand meer leest, is hij al minstens twintig jaar overbodig, zoals zijn biograaf opmerkte.

Niet eerder zag ik twee van zulke ogen. Alsof hij rechtvaardiging vroeg en bevestiging; wie was ik en wie ben ik? Op de vraag waar hij zich terugkijkend op zijn leven schuldig over voelde (hoezo onkies?) kwam hij met een pekelzonde uit zijn seminarietijd. Meer dan zeventig jaar geleden.