HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - juli 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

 

Studio de Leijer, Niemand de deur uit! Vakantieboek voor thuisblijvers. Amsterdam: De Harmonie 2013, 160 pp., ISBN 978-90-76168-64-7, pb., € 15,00.

www.studiodeleijer.nl

www.deharmonie.nl

 

© Brabant Cultureel / Brabant Literair – juli 2013

Geen vakantie is zo leuk als stakantie

 

Alles kan altijd anders, lijkt het motto van Studio de Leijer. Zo ook vakantie. Waarom zou je daarvoor weggaan als het ook thuis kan? Een vakantieboek voor blije thuisblijvers.

 

door Lauran Toorians

 

Wie aandrang voelt om nog snel even last-minute een vakantie te boeken, kan misschien nog worden gered door eerst het nieuwe boek van Studio de Leijer in huis te halen. Met de titel Niemand de deur uit! en de ondertitel Vakantieboek voor thuisblijvers vormt dit als het ware een lijmpot die er alles aan doet om u voor reizen te behoeden. Studio de Leijer bestaat uit het Tilburgse duo Jeroen de Leijer – die van Eefje Wentelteefje, Radio Bergeijk en vele andere toppers – en illustrator Marjolein Schalk en propageert met dit boek de ‘stakantie’. Volgens de op pagina 4 geleverde definitie is dat ‘jaarlijks toegekende vrije tijd die bewust thuis wordt doorgebracht’.

Het boek – ‘leestijd circa 6 weken’ – ziet eruit als het klassieke vakantieboek met spelletjes, kleurplaten, strips en korte verhaaltjes, cartoons en moppen en suggesties voor leuke dingen om te doen. Het grote verschil, het mag een innovatie heten, is dat dit alles in dit geval niet is bedoeld om een saaie vakantiereis door te komen, maar voor een verblijf thuis. Het uitgangspunt daarbij is in de meeste gevallen wel dat je ook thuis kunt doen alsof je in een exotisch verweggistan verblijft, bijvoorbeeld door in je woonkamer te kamperen, je slaapkamer en badkamer in te richten alsof je in een hotel bent of op straat en in de winkel een onverstaanbaar taaltje te gaan brabbelen. Melig? Jazeker, maar dan wel van het sublieme soort meligheid zoals we dat van Studio de Leijer gewend zijn.

Geniaal is het bordspel ‘Huisje huisje toe’ dat nooit afloopt en dus bijzonder nuttig is om eindeloos veel tijd door te komen. Het is geschikt voor alle leeftijden. Voor wie toch even de deur uit wil – ofwel : ‘Krijg je tijdens je stakantie zin in een dramatisch verzetje?’ – is er de tip om autopech te organiseren. ‘Haal bijvoorbeeld de zekering, bougie of startmotor uit de auto zodat deze niet wil starten. Laat de wegenwacht komen die je naar de garage sleept (...). Het voordeel is dat je in je eigen bed mag slapen.’ Noch bij het Vrijetijdshuis, noch in de Kampioen vind je zulke eenvoudige tips om je vrije tijd op een leuke manier door te komen. En wat te denken van een korte cursus ‘Hoe negeer ik mijn kamerplanten?’

Nog niet overtuigd? U bent reddeloos aan vakantie toe. Maar neem dan wel dit boek mee. U kunt altijd nog doen alsof u thuis bent.