HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

63ste Jaargang - juli 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

 

www.klaartjevanveldhoven.nl

www.mariekegrotenhuis.nl

 

© Brabant Cultureel / Brabant Literair – juli 2013

Bach zit in het hart van Klaartje van Veldhoven

 

Klaartje van Veldhoven, sopraan, zingt Bach op haar eerste cd die alom enthousiast wordt ontvangen. Naast haar eigen onbetwistbare talent draagt ook de samenwerking met accordeoniste Marieke Grotenhuis daaraan bij.

 

door Marjolijn Sengers

 

Ze had er vijfhonderd vijftig laten maken, maar is er al bijna doorheen. De cd van sopraan Klaartje van Veldhoven uit Westerhoven loopt als een trein. ‘Zuiver, beheerst, vol overgave, eerlijk en integer’ zijn de woorden waarmee haar debuut-cd alom de hemel in wordt geprezen. Hij haalde de landelijke pers, Radio4, Kunststof en Diskotabel. Klaartje zelf is er beduusd van en besteedt momenteel een groot deel van de dag aan het verzenden van postpakketjes aan een grote schare liefhebbers.

 

Visitekaartje

Na lang wikken en wegen koos ze Bach als thema voor haar eerste cd. Ze moet er zelf om lachen. ‘Ik kon de keuze maar niet maken en uiteindelijk kom ik uit bij de componist die het meest voor de hand ligt.’ Klaartje van Veldhoven is van de oude muziek, van de authentieke uitvoeringspraktijk, van zo natuurlijk mogelijk zingen, zoals ze het deden in de tijd van de componist. De cd is haar visitekaartje. ‘Ik wilde al lang een cd maken om iets van mijzelf de wereld in te sturen. Dit is wat bij mij past, dit is wat ik ben.’

Klaartje van Veldhoven woonde tot haar zestiende in Westerhoven. Ze heeft fijne herinneringen aan het dorp vlak bij de Belgische grens, ze trof daar mensen die haar talent onderkenden en stimuleerden. Op de Sint Servatiusschool – nu De Ster geheten – ontdekte haar leerkracht dat ze mooi zong en zangpedagoge Oda Vilrokx hielp haar om haar stem te ontwikkelen. Pianodocent Matty Huyts en Marcel Driessen, docent muziek op scholengemeenschap Were Di, brachten haar plezier in muziek bij.

En last but not least voelde Klaartje zich gesteund door haar ouders, die weliswaar niet zingen, maar als blazers actief zijn in de fanfare. De naam Van Veldhoven doet een belletje rinkelen bij muziekliefhebbers. Jos, die van de Nederlandse Bachvereniging, blijkt de oom van Klaartje, Hannie, van de lichte muziekafdeling van het conservatorium in Utrecht, de tante.

 

Klaartje van Veldhoven. persfoto

 

Accordeon

Het succes van haar cd kan Klaartje van Veldhoven niet helemaal verklaren – er zijn meer jonge zangeressen die Bach opnemen – de samenwerking met vriendin en accordeoniste Marieke Grotenhuis zal er zeker toe hebben bijgedragen. ‘Bach op accordeon is nieuw. Een accordeon heeft qua klank overeenkomsten met orgel, toch is nooit eerder iemand op het idee gekomen om de orgelpartij te vervangen door een accordeon.’

‘Verschil met orgel is dat de accordeon naast registratie, met lucht klankkleur en dynamiek kan maken,’ vertelt Marieke Grotenhuis in de samenspraak met Klaartje van Veldhoven die is te lezen in het boekje bij de cd.

‘Bach zit in mijn dna,’ zegt Klaartje van Veldhoven. ‘Als kind speelde ik uit het Notenbüchlein voor Anna Magdalena, Bachs tweede vrouw. Simpel, maar ontroerend. Bachs muziek is aards, geordend en harmonisch, als een kathedraal, gebouwd volgens bepaalde wetten die je in één oogopslag overziet. Bach is heel klein en heel groot tegelijkertijd, hij zit in mijn hart, vandaar ook dat ik de cd de titel ‘Komm in mein Herzenshaus’ heb gegeven.’