De
feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl
Een
Pijnenburg-menu (1963 - Oisterwijk)
inzending
door: Piet Pijnenburg (Tilburg)
Het
betreft geen spijskaart voor een particulier feest, maar
een van Groot Speijck van ruim 40 jaar geleden.
Ik
heb de stamboom van de familie Pijnenburg en alle andere spellingen van
die naam uitgezocht, en ben daarbij zeer ver terug gekomen, namelijk 21
generaties terug bij mijn voorvader Godevaert Poynenborch, die leefde in
de eerste helft van de 16e eeuw.
Op
3 juni 1963 heb ik een reunie georganiseerd in Oisterwijk, dat toen haar
750-jarig bestaan vierde.Er namen 150 familieleden aan deel. We werden op
het gemeentehuis ontvangen door
de
burgemeester. Door de genealogie was gebleken, dat in de 16e
eeuw Jan Peynenborch secretaris van de Vrijheid Oisterwijk was geweest,
wat het gemeentebestuur op mijn verzoek aanleiding had gegeven een straat
naar hem te vernoemen, waarvan de burgemeester in onze aanwezigheid het
straatnaambordje onthulde. Daarna zijn we een maaltijd in Groot Speyck
gaan gebruiken. Ik heb van de hele reunie een interessant fotoboek
samengesteld, waarin ik ook de spijskaart van die maaltijd heb geplakt.
Die luidde:
Wet
er zoal op taofel komt:
Vergimmesche
lekkere ham van eige verrekes in d’eige schaauw gerúkt.
Dezelfde
ham, mar dan nog gekokt ook.
Den
echten boerenmik en roggebrood, apart vur deez fistmaol gebakken.
Kááuw
kerremeneij en ribbekes.
Wit
en grouw brood van den bekker.
"t
Biste stuk van den gebraoien os, en dé kauw gesneeje.
Brabantse
zult, ‘n bietje zurig en mee dril d’r bij.
Om
den honger te stillen zen er ok nog verrekes-tungskes in ’t zuur, of
kaauw spekvet in Kulse pötjes.
Vetten
aauwe kéés mee den echten rezijnnenmik.
Bestelle
mee honing.
Goeie
koffie of thee mee zaon of roome.
Dé
’t oe lekker maag smaoke war!
Osterwijk,
3 juni van de Zomermaond 1963.
|