INHOUD FEEST
INHOUD VARKEN
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl

Spotliedjes uit de Tweede Wereldoorlog

Zuiderzee

Ed Schilders

 

De spotprent die vorige week in deze rubriek werd afgedrukt (Hitler, Göring en Goebbels in een jazzbandje), werd ingestuurd door de heer H. de Vos, en werd begin 1945 voor het Eindhovense muziekblad Tuney Tunes getekend door Herman A. Vos, die in 1944 ook de tekenaar was van het zeldzame prentenboek ‘ABC van het naziregiem’. Dit ABC wordt momenteel compleet op het internet tentoongesteld, samen met andere voorbeelden van anti-Duitse satire, op de website van stripwinkel Lambiek. In het ABC lezen we bijvoorbeeld: W zijn de Werkers van het ondergrondsch verzet/ X is de gevallen Held, die alles heeft ingezet. Het hele boek kunt u zien op www.lambiek.nl. De heer De Vos schreef me ook dat hij zich uit de bevrijdingsdagen van Brabant een serie prentbriefkaarten herinnert van tekenaar Smits, uitgegeven door het Eindhovens Dagblad. Het toeval wil dat Hannie van Hoof een paar dagen later vier van die kaarten toestuurde! Drie ervan hebben Hitler als onderwerp, en een van de bijschriften luidt: ‘Het Duitsche leger volgde zijn Führer. Hopenlijk is de dag niet ver meer, waarop de Führer het Duitsche leger zal volgen…’ We drukken een van die kaarten van Van Hoof hierbij af. Wie ze alle vier (in kleur) wil bekijken, kan dat op onze website KLIK HIER OM DEZE KAARTEN TE ZIEN.

Het ABC-rijm dat door Ad Schoutens werd ingestuurd, is waarschijnlijk niet compleet:

A b c d e f g

Weg met de mof en de NSB

Moeder laat de mof maar stikken

Anders hebben wij niks te bikken

A b c d e f g

Weg met de mof en de NSB.

En ook Elie van Schilt stelt dat er ‘nog veel meer coupletten’ waren van een soort optelrijm, waarvan hij twee coupletten kent:

Een en een is twee, een en een is twee

Al de NSB’ers in de Zuiderzee

Twee en twee is vier, twee en twee is vier

Als de NSB’ers in een vat met bier

Laat ze verzuipen, laat ze verzuipen, in de zee of in het bier.

Wie aanvullingen kent op deze teksten, of andere spotliedjes uit de bevrijdingsdagen, kan ze insturen per brief of via leed@brabantsdagblad.nl.