INHOUD FEEST
INHOUD VARKEN
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl

Liedjes en humor uit de Tweede Wereldoorlog

Van Ribbentel-Magerbuick

Ed Schilders

 

We kregen niet veel maar wel leuke inzendingen op de vraag hoe Kerstmis en Oud en Nieuw in de oorlogsjaren gevierd werden, misschien wel omdat er al met al ook niet erg veel reden voor vrolijkheid was. Bep van Casteren stuurde een afbeelding uit het boekje dat zij (geboren op 5 mei 1945) later van haar ouders kreeg, ‘O, dat wintertje ’45’, om ons ‘een idee te geven van het eetpatroon’. Op de prent staan de menu’s met de schaarse dingen die nog wel te krijgen waren, maar daaromheen dansen ‘de gesneuvelde tafelingrediënten’, zoals: soep met ballen, bananen, pudding, gehakt, pils, roomboter, gebakken eieren, en een kopje warme chocolademelk. De auteur van dit boekje noemt zich toepasselijk Van Ribbentel-Magerbuick! Hoezeer het leven om de voedselnood draaide, blijkt ook uit een tekst (op de melodie van De Herdertjes lagen bij nachte) die Kees Lootens inzond: De Engelsen komen bij nachte/ Doe verduistering nu niet meer neer/ We blijven graag op hen wachten/ Zij komen straks heus nog een keer/ Zij droppen nu voedselpakketten/ met pakken biskwie, ja heel veel/ met tinnetjes vlees en chocola/ met reuzel en spek en met meel.

De afbeelding die hierbij (KLIK) is afgedrukt, komt uit de verzameling van Gerrit Kuitert, en staat in een prentenboekje dat ‘Van Koken en stoken’ heet. Er is geen gas, er zijn geen kolen, en dus worden er overal stiekem bomen gekapt. Op de prent zien we een echtpaar in de weer met een noodkachel. Het bijbehorende rijmpje gaat als volgt: De noodkachel, een technisch wonder,/ Mist nog die pijp, dus dán maar zonder./ Het laatste hout gaat in ’t fornuisje,/ Ten slotte zelfs… ons vogelhuisje. De hele serie prenten kunt u zien op de website met alle inzendingen: www.cubra.nl.

Jan Goovaerts herinnert zich nog ‘een goeie mop’ over de schaarste. Een aantal mannen houdt een wedstrijd wie het best kan liegen. ‘Ik was vorige week in Berlijn’, zegt een van hen. ‘Laat ik daar op de markt nou uitglijden over een klont roomboter. Gelukkig kon ik me vastgrijpen aan een rek met hammen, anders was ik pardoes in een mand met eieren gevallen.’ Hij won. Uw inzendingen over liedjes, spot, en humor uit de oorlog blijven welkom per post of via leed@brabantsdagblad.nl.