INHOUD LEED
INHOUD NAAR DEN BOSCH
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Over de Sint-Jan, zie ook de fotopagina's van Tony Zeeuwe

NAAR DEN BOSCH TOE - REACTIES
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Jef van de Ven (Udenhout)

Het heilige bedevaartsvuur zal in mij wel niet fel gebrand hebben, want ik herinner me, niet meer dan twee keer de tocht vanuit Udenhout naar Den Bosch gemaakt te hebben, de eerste keer te voet, de tweede met de fiets.

Van het bezoek aan de St. Jan staat me niets meer bij, van de voettocht wat meer, omdat niet de devotie mij op de been hield, maar het meisje op wie ik toentertijd verliefd was. Ze kwam uit de Biezenmortel, was een dochter van de molenaar*, een jaar of 15 oud. Ik 16 of 17. Een hele dag heb ik met haar mogen doorbrengen, al lopend wel te verstaan, maar toch!

Uiteindelijk heeft de pelgrimage niets positiefs voor die "relatie" opgeleverd, toen niet en ook enkele jaren later bij een hernieuwde poging - toen helaas - niet.

Van de fietstocht weet ik nog, dat het 's morgens om een uur of zeven flink sneeuwde en knap koud was. Of mijn broer Jo en ik nog in de kathedraal geweest zijn, herinner ik me niet, wel dat we koffie hebben gedronken in de "Paternoster". We waren, dacht ik, weer op tijd thuis!

Maar al bij al: ik ben er twee keer geweest.

 

* In die jaren bestond een lied "De dochter van de molenaar (die) heeft mijn hart gestolen." Interessant om diezelfde zin eens in het Engels, het Frans en in het Duits op zijn welluidendheid te toetsen.