INHOUD JEUGDBOEKEN
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

HET MOOISTE BOEK UIT MIJN JEUGDJAREN

André Verbrugghen

Het mooiste jeugdboek...

Indien deze vraag in Vlaanderen gesteld wordt, is er veel kans dat als favoriet jeugdboek SPOKEN OP DE RUWE HEIDE van John Flanders uit de bus komt. Dit jeugdboek verscheen in 1935 bij Altiora, Averbode. Averbode bracht ook de "Vlaamse Filmpjes" uit, en John Flanders was één der belangrijkste en meest geliefde schrijvers : tot voor enkele jaren werden zijn verhalen trouwens regelmatig her-uitgegeven. 
John Flanders schreef in totaal ca 1.500 verhalen en romans, waarvan 2/3 in het Nederlands en 1/3 in het Frans, meestal ook voor een volwassen publiek bestemd, waaronder de "gothische" roman Malpertuis, in het Nederlands vertaald door Hubert Lamp en verfilmd door H Kümel (1971) met o.a. Orson Welles, Susan Hampshire, e.a.
Spoken op de ruwe heide was indertijd een "kult-boek" dat moeilijk in handen te krijgen was in bibliotheken omdat het permanent in circulatie was. Het blijft, voor jonge lezers en ook voor volwassenen een prachtig verhaal... Het werd in 2000 een 8ste maal heruitgegeven. 
John Flanders/Jean Ray blijkt in Nederland zeer weinig gekend. Voor liefhebbers van fantastische verhalen is "Griezelverhalen", uitgebracht door Bruna (zwarte beertjes 784) een aanrader : het is een selectie uit "Les 25 meilleures histoires noires et fantastiques".
m vr gr 
A Verbrugghen (voorzitter van de internationale Vriendenkring Jean Ray) - alle geďnteresseerden zijn hartelijk welkom ! Mail: verbrugghen@pandora.be