INHOUD JEUGDBOEKEN
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

HET MOOISTE BOEK UIT MIJN JEUGDJAREN

P.J. van Diepen (Leiden)

Het mooiste jeugdboek...

Met voorsprong op 1: Sim en Sam ("Knuppelbeen, we komen je hlen...") Op de R.K. Lagere School St. Jozef in De Goorn, Noord-Holland, hadden we voor 'vrij lezen' een ruime keus uit de Wipneus en Pim-reeks, maar slechts n exemplaar Sim en Sam. Dat was zo goed als altijd uitgeleend, en ls het vrij was nam je het, ook als je het net uit had. Altijd van plan geweest dat boek nog eens op te sporen; ik wist geen schrijver, geen exacte titel, geen uitgeverij. Maar via internet nu zo gepiept (en zo ook deze site gevonden).

Ook genoten van de hele Pietje Bell-reeks (later verzameld op rommelmarkten, voor mijn zoons, inmiddels 18 en 14, maar die taalden er niet naar - die tl!) en Arendsoog (later de eerste 10 verzameld, en zelfs De Bende van de Blauwe Bergen weer herlezen; die vond ik het spannendst; Hoofdstuk 1, De Brief: "Hm!" zei Arendsoog. "Wat is er?" vroeg zijn moeder, terwijl ze een draad inoogde, om een knoop aan een shirt te zetten. Gruwelijk.)

En wat later: Toon Kortooms. Vooral Beekman en Beekman, onlangs op een rommelmarkt gekocht voor 0,50. Maar ook Deze jongeman en Een liefde in Peelland (ook op een rommelmarkt gekocht, weer herlezen en wr met veel plezier). Ik kom niet uit die streek, maar uit West-Friesland, maar ben vanwege die boeken nog altijd van plan te gaan zien of er nog Peel over is in de Peel.

P.J. van Diepen, Leiden.