INHOUD JEUGDBOEKEN
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

HET MOOISTE BOEK UIT MIJN JEUGDJAREN

Piet van Beers - Hub van Erve - Jef van de Ven - J. de Koning - Jan Onstenk - Henny Scheffers-Vis - M. Nijs - Nel Timmermans - Piet  Horsten

Piet van Beers (Tilburg)

De mooiste boeken uit mijn jeugd????

Alles wat los en vast zat las ik vroeger. In Loon op Zand,(waar ik opgroeide) was echter niet zo´n grote bibliotheek. De boeken van Hendrik Concience, August Snieders, Jules Verne en de meeste avonturenromans hadden toch wel mijn voorkeur.

"Ge verleest oew verstaand nog es", zei mijn moeder wel eens, doch van mijn vader, die zelf al een kast vol boeken had, mochten we nagenoeg alles lezen.

Oude Katholieke illustraties met prachtige verhalen en prenten uit de Eerste Wereldoorlog en nog vroeger, was prachtige lectuur.

Ik zou het nog eens over willen doen!!!


Piet Horsten (Tilburg, 1949)

Ik bewaar de leukste herinneringen aan de boeken van Pietje Bell.
Destijds moest ik nog op zaterdagmorgen naar school en meester Kraneveld las dan het laatste half uur altijd een hoofdstuk uit een van de vele Pietje Bell-boeken. De hele klas hing aan zijn lippen. Later is Pietje Bell een soort alter ego voor me geworden.


Jef van de Ven (Oisterwijk)

Mijn favoriete jeugdboek (ca.1948) was: De waanzinnige kluizenaar (auteur mij onbekend), dat door frater Georgius op de jongensschool "St. Petrus" in Udenhout in spannende fragmenten werd voorgelezen. Nooit ben ik de zin: "Salvator mundi, waar zijt gij?" vergeten. Al vele jaren probeer ik dit boek alsnog te pakken te krijgen, o.a. op rommelmarkten, maar zonder succes. Men kent het wel, maar heeft het niet. Ook op het Internet heb ik het (nog) niet gevonden. Wie kan en wil mij helpen? 
Naschrift van de redactie: CuBra kan een beetje helpen - KLIK HIER voor informatie over de schrijver van De waanzinnige kluizenaar.


J. de Koning (Den Bosch)

Wat mij betreft gaat er niets boven Annie M.G. en dan m.n. Pim en Pom (de
twee katten), Jip en Janneke en de gedichtenbundels. Ook mijn kinderen
hebben ervan genoten.


Jan Onstenk (Berlicum)

Alhoewel ik intussen 72 jaar ben en bepaald niet nostalgisch wil ik niettemin reageren op uw vraag naar een of ander jeugdboek.

Ik kan mij er wel enkele herinneren, maar één titel springt er meteen uit, n.l. Pinkeltje.


Henny Scheffers-Vis (Esbeek)

Mijn leukste jeugdboek heet "Ping Pong Ponia." Ik weet alleen nog dat het verhaal ging over een prinsje en een mooie paleistuin.
Wat ik me wel heel goed herinner zijn de tekeningen in dit boek. Het was heel gestyleerd. Mensen bv. waren weergegeven als een rondje met stokjes als lijf en leden, planten ook heel eenvoudig. Wie kent dit boek en weet schrijver en/of uitgeverij?
[Mocht u Henny Scheffers-Vis kunnen helpen: henny.scheffers@hetnet.nl


M. Nijs

Mariska de Circusprinses van Sandor Kis.


Nel Timmermans (Kaatsheuvel)
Mijn lievelingsboeken waren: Pam en de maanapen; dat was een stripboek, en ook
de avonturen van Monki, een aapje. Ook de boeken van mijn oudere broertjes
vond ik spannend, b.v. Winnetou het opperhoofd der Apachen, en van wat m'n
broers altijd noemden 'old schet in oew hend'. Verder las ik alles wat ik
maar te pakken kon krijgen zoals Puk en Muk, en Sjors en Sjimmie, en Sim
en Sam
, en allerlei boeken die we van school meekregen.


Van de redactie van Cubra

Jef van de Ven zoekt het boek De waanzinnige kluizenaar, waarover hem verder weinig bekend is.

Onderzoek door ondergetekende bracht het volgende aan het licht:

- De waanzinnige kluizenaar werd geschreven door 'Karitas'.

- Dit is een pseudoniem van Jan Willem Happel, die op 4 september 1901 geboren werd in Tilburg; overlijdensdatum onbekend. Zijn naam komt niet voor in het naslagwerk over Tilburgse schrijvers 'De Paap van Gramschap'.

- Karitas / Happel is ook de auteur van 'Een ferme Robbedoes' en 'Kite en Sprinkel'.

- De waanzinnige kluizenaar verscheen in 1931 voor het eerst, met 10 illustraties van 'Joz.', en wel bij uitgeverij Averbode Abdij, in de reeks Lenteweelde-Bibliotheek; 200 p.

- Een herdruk verscheen in 1940 bij uitgever Goede Pers in Averbode; 263 p.

- Over de eerste druk schreef het tijdschrift Boekengids: 'Dit avonturenboek zal door de jongens verslonden worden. Het lijkt ons hier en daar wel wat te schokkend voor jonge zenuwen.'

Ed Schilders/CuBra

TERUG NAAR BEGIN VAN PAGINA

Reactie van Hub van Erve

Om te beginnen heb ik het bedoelde boek ook voorgelezen gekregen en wel van Dhr. J. van Baast, toen onderwijzer van de vijfde klas op de St. Josefschool in Moergestel. (de Broedersschool). Later heeft men de naam van de school vervangen door 'Boszicht''. Ook ik heb er erg van genoten en het is me altijd bijgebleven. Toen ik als onderwijzer in Tilburg aan Basisschool d'n Hazennest (Mooie Tilburgse naam hè) werkte en daar ook de vijfde klas kreeg (ongeveer 1975) wilde ook ik dat boek voorlezen en ook ik wist alleen de titel. Uiteindelijk heb ik het boek toen kunnen lenen van Dhr. Klomberg die hoofd van de Boszichtschool was. Na enkele jaren kwam ik het boek in een herdruk tegen in Turnhout. Daar heb ik het toen zelf gekocht en het geleende exemplaar heb ik weer teruggegeven aan Dhr. Klomberg. Dit boek heb ik jarenlang als voorleesboek gebruikt op d'n Hazennest. Als ik eraan terugdenk met hoeveel plezier ik dat 'speelde' en hoe de leerlingen opschrikten van hun stoelen als ik de kluizenaar imiteerde komt er nog steeds een glimlach om mijn lippen. Ook veel oud-leerlingen spreken nog steeds over dit boek en het geheimschrift, als ik ze tegenkom; het heeft op hen veel indruk gemaakt.
Ik had ook mijn zwager (onderwijzer in Middelrode) over het boek verteld en gelijk voor hem een exemplaar meegebracht. Hij is inmiddels met pensioen en heeft veel opgeruimd. Zijn exemplaar van 'De waanzinnige kluizenaar' heeft hij me teruggegeven zodat ik er nu twee heb. Ik ben bereid er een van te verkopen aan de heer Jef van de Ven.
Nog even een aanvulling op de informatie van Ed Schilders in CuBra: De waanzinnige kluizenaar is geschreven door Hans Happel een herdruk (de 8e, die ik heb) is verschenen in 1973 bij: Uitgeverij Altiora in Averbode. ISBN 90 317 0085 1.

TERUG NAAR BEGIN VAN PAGINA