INHOUD JEUGDBOEKEN
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

HET MOOISTE BOEK UIT MIJN JEUGDJAREN

Jos en Marianne de Bont

Jos:

Bij de gedachte aan jeugdboeken zullen bij mij dezelfde titels naar boven komen als bij zovele anderen. Ik noem er maar een paar: Flip en Flap, Sim en Sam, Puk en Muk (en Moortje), Vlugge Slang (Njoka), Karel en de Elegast, O die Kees, Jeanne d'Arc, Arendsoog en Witte Veder, Karl May , de Houtvester van het Zwarte Woud, de Engelbewaarder, OKKI, en ga zo maar door.

Het boek, dat op mij wel de meeste indruk heeft achtergelaten is

"De Zwarte Ridder" Het verhaal begint in Engeland. Twee Ridders hadden elk een zoon, die zeer bevriend waren.Bij een bepaald voorval krijgen ze ruzie en slaat de ene de andere neer.

In de veronderstelling, dat hij zijn vriend gedood heeft, vlucht hij naar het buitenland en gaat strijden aan de zijde van de kruisvaarders op Rhodos, waar hij beroemd en geducht werd,

steeds in een zwarte uitrusting, zonder zich bekend te maken. Jaren later ziet hij plots zijn doodgewaande vriend ook ten strijde trekken .Vanaf dit moment blijft hij steeds in zijn nabijheid. Op een gegeven moment komt zijn vriend in levensgevaar en weet hij hem te redden.En zoals verwacht komt alles weer goed. Het was voor mij een heel emotioneel verhaal. Toen ik erop uitging om dit boek waar dan ook te bemachtigen, om het nu nog eens te lezen, was dit nergens  te beschikbaar, ook niet met behulp van de bibliotheek.

Ik ga er vanuit, dat het nog wel ergens te vinden moet zijn, maar waar?  

Marianne:

Wilde Roos was mijn lievelingsboek.