HOME
 KUNST
FOTOGRAFIE
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO

Print  Pagina

 UITNODIGING

Schaduwen kruisen, het mysterie van de innerlijke stad
Dag van de Renaissance, tijdens de Feestweek 600 jaar Grote Kerk


Graaf Hendrik III van Nassau wordt gezien als de belangrijkste figuur uit de Bredase historie. Deze vernieuwer en kosmopoliet bracht met de bouw van het kasteel en de Prinsenkapel de Renaissance naar Breda. Zijn zoon eerde hem met het altaarstuk "de Vinding van het Ware Kruis". Hij liet het schilderen door Jan van Scorel, verspreider van de Renaissance schilderkunst in Nederland.Dit drieluik is het uitgangspunt voor het kunstproject Schaduwen kruisen van Yvonne Né en Frank van der Kooij, een interdisciplinaire productie met eigentijdse muziek, poëzie en beeld.
De muzikale compositie omvat drie delen, Zoeken, Strijd en Verzoening. Haar harmonie en schoonheid worden gedragen door de architectuur van de Grote Kerk. Yvonne Né laat in haar tekst en voordracht Jan van Scorel zelf spreken, terwijl hij terugblikt en vooruitziet.
Het decor bestaat o.a. uit een visionair panorama van Jeruzalem, de "heilige stad" die als metafoor van de kathedraal werd gezien, het Nieuwe Jeruzalem. Het is geen plaatje van een fysieke stad. De talloze krijtlijntjes verbeelden het visionaire aspect.
Voor deze voorstelling geeft uitgeverij Van Kemenade een boekje uit, waarin Frans Wetzels de historische context belicht, teksten en decortekeningen van Yvonne Né zijn afgedrukt en Rebecca Nelemans het publiek meeneemt door de compositie van Frank van der Kooij.

Wij nodigen u van harte uit voor de première op vrijdag 11 juni, ontvangst 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. De toegang is vrij.

Met vriendelijke groet,

Stichting Grote Kerk en Stichting Woodwind

Voorstellingen:
Vrijdag 11 juni 20:00 - 21:00
Zaterdag 12 juni 15:00 - 16:00
Zaterdag 12 juni 20:00 - 21:00
De toegang is vrij.

Artiesten:
Y. Né - Dichter/Beeldend kunsternaar
Frank van der Kooij - Musicus/Componist
Franz von Chossy - Pianist
Danielle Sluimers - Zangeres
Chris Cladwell - Saxofonist
Astrid Schijns - Celliste
Robert Jarvis - Trombonist
Naomi Adriaansz - Saxofoniste
Desiree van Warmerdam - Fluitiste
Pete Whyman - Saxofonist
Marc van Rooij - Contrabassist
Ralph Adriaansen - Percussionist
Otto de Jong - Dirigent

Informatie:
www.schaduwenkruisen.webklik.nl
www.grotekerkbreda.nl