HOME
KUNST
FOTO
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO

Print  Pagina

 

Ewoud Willem van Doorn - Inhoud

Gedichten 01

Gedichten 02


Biografie

E-mail: ewvdoorn@planet.nl

Website: KLIK HIER

 

 

In 1948 is hij te Gouda geboren.

Zijn creativiteit kreeg tijdens het middelbaar onderwijs meer aandacht, ook van hem. Op de Kunstacademie te Utrecht ontwikkelde hij zich verder. Hij volgde een gecombineerde opleiding publiciteit, grafische vormgeving en fotografie. Enige tijd heeft hij zich door middel van schilderen en tekenen kunnen uitdrukken, sinds meerdere jaren is het schrijven van poŽzie een kanaal voor zijn gevoel.

 

In zijn poŽzie treft men meerdere vormen:

Vrije, nietrijmende (blanke) verzen en rijmende verzen met gebruikmaking van traditionele rijmschemaís. De vorm wordt meestal impulsief door hem gekozen. Zijn gedichten hebben filosofische, cryptische elementen en zijn vaak meer realistisch dan naturalistisch. Zijn drijfveer is het moeten verbeelden van innerlijk dualisme: ongeloof en geloof, strijd en liefde, vragen en inzicht.

 

Soms is het schrijven van gedichten voor hem een proces van werken aan woorden. Het liefst schrijft hij vanuit spontane impulsen. Meestal merkt hij pas nadat hij zijn gevoel aan het papier heeft toevertrouwd, wat hem precies raakt en bezighoudt. Die momenten geven hem een extra genoegen bij het dichten.

 

Zijn poŽzie is voor hem als een vrucht rijpend aan de boom, zoals hij rijpt in zijn bestaan. Het bezig zijn met taal is voor hem een ontdekkingsreis, een avontuur.

 

Ruim vijf jaar was hij secretaris van de DichtersGroep Woerden en organiseerde voor deze groep optredens o.a. in het Stadsmuseum en in Theater Het Klooster. Diverse optredens zijn door hem gehouden o.a. bij De Consul te Rotterdam, in het literaire cafť Averechts te Utrecht, tijdens de Zuid-Hollandse Schrijversdagen te Dordrecht en Leiden, op een festival van het Utrechtse Zimihc, voor het Taalpodium Utrecht-Zeist in kasteel Zeist, in kasteel Wester-Amstel en bij "Aan Het Spoor" in Uithoorn. Hij gaf naam en vormgeving aan het DGW-kwartaalmagazine Zinthese en nam het initiatief tot samenwerking tussen dichters en kunstenaars in Woerden in de vorm van gezamenlijke exposities. Hij stond aan de basis van de Nacht van de PoŽzie van Woerden die in 1997 voor de eerste en in 1998 voor de tweede maal werd gehouden en was coŲrdinator van de organiserende werkgroep. Na een qua organisatie wat rustiger periode verhuisde hij in 2003 naar Hoogerheide en wil zich nu, ook op literair terrein bekender maken met en aan zijn nieuwe woonomgeving. In dit kader staat er werk van hem op de site van Cultureel Brabant: www.cubra.nl . Hij trad in het najaar van 2004 op in het kader van de Kunstmanifestatie West-Brabant in de bibliotheken van Roosendaal, Hoeven en Oud-Gastel onder de noemer Dichterscarrousel.