INHOUD HEERKENS
HOME
BRABANT
AUTEURS
TEKSTEN
KUNST
FOTO
INTERVIEWS

Print

 

NTC 17-1-1940 - Tilburgsche Berichten

 

KLEINE ACADEMIE

 

Het schoone Tilburgsche dialect

 

Pater Heerkens draagt voor uit eigen werk.

 

 

In de Tuinzaal van de N.K. Harmonie werd gisterenavond een voordrachtavond gehouden over het "schoone Tilburgsche dialect" door den WelEerw. Pater P. Heerkens S.V.D.

De voorzitter van de K.A., de heer Horvers, sprak zijn voldoening uit over de opkomst, die niettegenstaande het slechte weer bevredigend genoemd mocht worden. Vervolgens leidde hij Pater Heerkens in. Spreker herinnerde er aan, dat binnenkort het bestaansjubileum van de K.A. gevierd zal worden, ter gelegenheid waarvan een jubileumcursus gegeven zal worden. Waar het laatste deel van dezen cursus handelt over "de goede stad Tilburg", is deze voordrachtavond te meer op zijn plaats. Na Pater Heerkens bedankt te hebben voor diens bereidwilligheid om dezen avond te verzorgen, verkreeg deze het woord.

Allereerst hield Pater Heerkens een inleiding, waarbij hij o.m. opmerkte dat het nog niet was voorgekomen, dat een Tilburger in de gelegenheid was zijn gedichten in het Tilburgsche dialect voor te dragen. Voorts gaf hij een overzicht van zijn werk, daarbij releveerende dat twee jaar geleden zijn dichtbundel "Den Örgel" en het jaar daarop de bundel "De Mus" verscheen. Binnenkort zal verschijnen "De Kinkenduut" en het volgend voorjaar "De Dennenboom". Vervolgens liet hij de geleverde kritiek op zijn werken de revue passeren, zijn meening hieromtrent op humoristische wijze in het Tilburgsche dialect te kennen gevend. Met een toespeling op den bundel "De Kinkenduut" die ter perse is, besloot spreker: "Gooi mar steenen in het Braobantsch waoterke, da deert nie", want ieders moedertaal is de schoonste taal. Vervolgens droeg spreker verschillende gedichten uit zijn werken voor. Het zou niet doenlijk zijn al deze hier te bespreken, doch het applaus dat meermalen spontaan opklonk, vormde het bewijs, dat zij bij de aandachtige toehoorders de rechte snaar troffen. De echt volkse gedichten met humoristischen inslag, we noemen o.m. "Aaw Tilburg" waarin de weversklacht "ochotechotechot" verwerkt was, het gedichtje op een oud Tilburgsch type, "Jan Viool", deden het bijzonder. Doch ook waren er gedichten, die in ongekunstelde taal uitingen waren van levensernst en wijsheid en door hun schoonheid den toehoorder even stil maken. Door zijn voordrachtavond heeft Pater Heerkens bewezen, dat het Tilburgsch dialect niet ordinair en leelijk is, integendeel, het is melodieus en zangerig en prettig om aan te hooren, vooral wanneer het gegoten is in gedichten met inhoud.

De groote verdienste van deze dichtwerken ligt o.i. in het feit, dat zij eenvoudig, voor iedereen bevattelijk zijn. Zoo echt volksch en wars van gekunstelde taal. Daarin juist schuilt de groote aantrekkelijkheid en kracht van deze poëzie, die in wijden kring en zeker op de allereerste plaats onder de Tilburgsche bevolking haar weg moge vinden.

Nadat de voorzitter van de Kleine Academie, de heer Horvers, een dankwoord had gesproken en te kennen had gegeven dat de K.A. Pater Heerkens gaarne de gelegenheid zal geven nog eens voor haar leden op te treden, behoorde deze mooie avond weer tot het verleden.