HOME
AUTEURS
TEKSTEN
SPECIAAL
BRABANTS
INTERVIEWS

 


Pieter de Groot - Boekbanden
Klik afbeelding voor grotere weergave
Voor informatie over een kleine tentoonstelling KLIK HIER

Pieter de Groot

Graficus te Eindhoven. Geboren te Zaandam 12-11-1928.

Begon in 1943 op 15-jarige leeftijd te werken bij een reclamebedrijf.

Volgde in de avonduren de avondtekenschool te Zaandam.

Van 1948-1950 in dienst. Volgde van 1950 tot 1955 de avondopleiding aan de Kunstnijverheidsschool (thans Rietveld-academie), en daarna de Grafischeschool te Amsterdam.

Verhuisde in 1963 met zijn gezin naar Eindhoven en werkte daar op een reclamestudio, en van 1976 tot eind 1993 op een buro te Tilburg aan het Wilhelminapark.

Doorliep alle richtingen van het reclamevak, zoals werktekenen, ontwerpen, retouche (airbrush), en fotografie. Met zonodig bijscholing.

Ging na 50 jaar werken in december 1993 met pensioen.

Deed toen aan boekbinden na het volgen van opleiding bij vijf professionele boekbinders. In de beginjaren veel ervaring opgedaan met traditionele bindingen. De laatste jaren hebben de creatieve bindingen de voorkeur, wat met de opleiding aan

de Kunstacademie veel voordelen geeft.

Werkt gemiddeld 30 uur per week aan ontwerpen en bindingen voor de eigen colllectie Nederlandse literatuur, en voor boekbindwedstrijden wereldwijd. Er wordt niets verkocht maar wel op aanvraag tentoongesteld.

0ntwerpt gemiddeld 25 boeken per jaar en restaureert ongeveer 80 boeken

in een jaar. Deze restauraties zijn voor de eigen collectie en die van zijn echtgenote. Beiden zijn zij boekverzamelaars van literatuur.


Foto: Pieter de Groot bij een vitrinekast met zijn boekbanden.


Terug naar boven