INHOUD SPAPENS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
KUNST
FOTOGRAFIE
BRABANTS
INTERVIEWS
 


Europese & Brabantse subsidie voor herstel kathedraal in Paramaribo
Nieuws van 7 november 2003

Voor meer informatie: bezoek de web site van de Stichting die de kathedraal van Paramaribo, waar Peerke Donders begraven ligt, wil restaureren:
KLIK HIER

De Europese Unie heeft 2,8 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de restauratie van de kathedraal van Paramaribo. Daarin ligt de Tilburgse zalige Peerke Donders begraven. De Jacques de Leeuw Stichting uit Tilburg heeft een zeer fors bedrag ter beschikking gesteld om het interieur van deze volledig houten kerk in Suriname te herstellen en in de toekomst te onderhouden. Dezelfde stichting maakt ook een volledige restauratie van het bedevaartsoord van Peerke Donders in Tilburg-noord mogelijk.

 

Het Europees geld komt uit fondsen tot behoud van cultureel erfgoed. Het geld is aangevraagd door de Stichting tot Behoud van de Kathedraal (Stibeka). De Surinaamse autoriteiten hebben daarbij alle steun verleend.

 

De Stichting Jacques de Leeuw is genoemd naar de oprichter van uitgeversconcern Audax. Tot de doelstellingen van deze stichting behoort het ondersteunen en initiëren van culturele activiteiten in Midden-Brabant (regio Tilburg). Beide projecten, het interieur van de kathedraal in Paramaribo en het bedevaartsoord in Tilburg, passen in deze doelstelling. Voor het herstel van het bedevaartsoord is 150.000 euro ter beschikking gesteld. Het bedrag dat voor de kathedraal wordt uitgetrokken is daar een veelvoud van, maar een precies bedrag wil de stichting niet bekend maken.

 

De Petrus en Paulus kathedraal in Paramaribo is 118 jaar oud. Het bedehuis is een van de grootste houten gebouwen ter wereld. Het is een nationaal monument. De staat van onderhoud is bijzonder slecht. Begin 2001 werd in Tilburg op initiatief van Headly Binderhagel en Paul Spapens de Stichting Help Peerke Donders opgericht. Binderhagel, burgemeester van Nuth in Limburg, is Surinamer van geboorte. Als zoveel Surinamers heeft hij een bepaalde betrokkenheid bij Peerke Donders. Spapens is journalist bij het Brabants Dagblad en specialist op het gebied van volksdevotie.

 

De activiteiten van de stichting hebben er mede toe geleid dat de acties richting Europese Unie in Brussel in een stroomversnelling raakten. De activiteiten van de stichting inspireerden de Stichting Jacques de Leeuw tot een zeer forse financiële bijstand. De opzet is om met het Europees geld het gebouw volledig op te knappen en om met het geld van de Stichting Jacques de Leeuw het interieur in oude luister te herstellen. De stichting zorgt er verder voor dat het onderhoud in de toekomst kan worden uitgevoerd.

 

Voor het bedevaartspark in Tilburg-noord betekent de hulp van de Stichting Jacques de Leeuw dat dit rijksmonument volledig kan worden gerestaureerd. Onderdelen zijn al uitgevoerd, zoals een vernieuwing van de riolering en de aanleg van een invalidentoilet. Tot de werkzaamheden die binnenkort een aanvang zullen nemen behoren: restauratie van het geboortehuis van Peerke donders, restauratie van de kapel en restauratie van de kruisweg in de open lucht.

 

De mogelijkheid wordt onderzocht om ter plekke een museum in te richten. In dit museum zal aandacht worden geschonken aan de persoon Peerke Donders en aan de relatie tussen Suriname en Nederland. Peerke Donders is in 1809 in Tilburg geboren als zoon van een straatarme wever. Ondanks veel tegenslagen kon hij tot priester worden gewijd. In 1842 vertrok Peerke Donders naar de missie in Suriname om nooit meer terug te keren. 27 Jaar werkte hij onder de melaatsen. In 1982 is Peerke Donders zalig verklaard. Er gaan nu stemmen op om hem heilig te verklaren. In zowel Tilburg als Suriname en in de Surinaamse gemeenschap in Nederland is Peerke Donders nog steeds zeer populair. Onlangs is hij voorgesteld als patroon van een pluriforme samenleving.