INHOUD SPAPENS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

 


Actie herstel kathedraal in Paramaribo is van start

Voor meer informatie: bezoek de web site van de Stichting die de kathedraal van Paramaribo, waar Peerke Donders begraven ligt, wil restaureren:


http://kathedraal.suriname.nl

Stichting Help Peerke Donders en Comité van Aanbeveling opgericht

Het begin januari spontaan geboren initiatief om de kathedraal van Peerke Donders in Paramaribo van de ondergang te redden, heeft een stevig fundament gekregen. De actie kan daarom nu van start.

Met als doel het behoud en het onderhoud van de kathedraal waarin Peerke Donders begraven ligt, is de Stichting Help Peerke Donders opgericht. Voorzitter en secretaris zijn respectievelijk Headly Binderhagel en Paul Spapens, initiatiefnemers tot de actie. De penningmeester is Ad Knibbeler en bestuursleden zijn Berry Stok en Sandra Wouters-Haafwee.

Acht personen hebben zitting genomen in een Comité van Aanbeveling. Dat zijn in alfabetisch volgorde: drs. Hannah Belliot, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost (Amsterdam); mr. Gerrit Brokx, voormalig burgemeester van Tilburg; mr. Jos van Gennip, voorzitter Society Internationel Development of the Netherlands; mr. Lilian Goncalves-Ho Kang You, lid College van Bestuur Opta; prof. dr. Ernst Hirsch-Ballin, oud-minister van justitie; mr. Frank Houben, commissaris van de Koningin in Noord-Brabant; Jan Melis, voorzitter van de Kamer van Koophandel Midden-Brabant; Johan Stekelenburg, burgemeester van Tilburg.

Stichtingsbestuur en Comité van Aanbeveling zetten zich gezamenlijk in voor het bijeenbrengen van een bedrag van vijf miljoen gulden. Zoveel kost de restauratie van de kathedraal Sint Petrus en Paulus in Paramaribo. Dit bedrag is gebaseerd op een door een restauratie-architect volgens de richtlijnen van de Europese Unie opgesteld restauratierapport. Voor de actie is een speciaal gironummer geopend: 884 ten name van de Stichting Help Peerke Donders Tilburg.

De Stichting Help Peerke Donders werkt nauw samen met de Stichting tot Behoud van de Kathedraal te Paramaribo (Stibeka) in Haarlem. Deze stichting is actief sinds het begin van de jaren zeventig en heeft het voor elkaar gekregen dat het grootste houten gebouw van Latijns Amerika nog niet is ingestort. Door voorzitter van Stibeka, mevrouw Anneke Olden, is als adviseur toegevoegd aan het bestuur van de Stichting Help Peerke Donders. In het kader van de restauratieplannen poogt Stibeka 1,2 miljoen gulden bij elkaar te brengen voor de inrichting van de kathedraal als multifunctioneel centrum; de kathedraal kan straks worden gebruikt voor erediensten, congressen, begrafenissen en dergelijke. Dit is noodzakelijk voor het behoud van het enige nationale monument van Suriname na de restauratie.


De kathedraal van Paramaribo in betere tijden

De door de Stichting Help Peerke Donders te voeren actie zal uit twee delen bestaan. Op grond van hun maatschappelijke verdiensten zullen de leden van het Comité van Aanbeveling proberen een brug te slaan naar fondsen die financiële steun kunnen bieden. In het bijzonder in Brabant zal de stichting daarnaast voortdurend aan de weg timmeren met acties die gericht zijn op een breed publiek. Te denken valt aan rondleidingen bij het geboortehuis van Peerke Donders in Tilburg-Noord, een tentoonstelling over de in 1982 zalig verklaarde Tilburger, een benefietconcert met medewerking van Surinaamse artiesten en lezingen over onderwerpen als de architectuur in Suriname.

Meer informatie bij voorzitter Headly Binderhagel, tel. 06-22467392


Peerke Donders ligt begraven in een bouwval

Termieten hebben er zich ingevreten. Het overvloedig hemelwater van de tropische stortbuiten ondermijnt het gebouw. De constructie is dusdanig aangetast dat ze van alle kanten uit het lood staat. Lekkages hebben rottingen veroorzaakt. De Petrus en Paulus Kathedraal in Paramaribo verkeert in zeer slechte toestand. De nieuwe Stichting Help Peerke Donders gaat de kerk waarin de Tilburgse zalige Peerke Donders ligt begraven van de ondergang proberen te redden.


Het graf van Peerke Donders in de kathedraal van Paramaribo

Daarvoor is vijf miljoen gulden nodig. De Stichting stelt zich als doel dat geld bij elkaar te brengen. In de stichtingsakte staat de doelstelling als volgt beschreven: ‘Het behouden en het onderhouden van het graf van Peerke Donders in de kathedraal van Paramaribo, het restaureren van die kathedraal en het levend houden van de herinnering aan Peerke Donders.’

De Petrus en Paulus Kathedraal is tussen 1883 en 1885 gebouwd naar een ontwerp van Frans Harmes. Net als Peerke Donders was hij redemptorist, een missie-orde. De kerk is geheel uit hout opgetrokken. Het interieur is vervaardigd van cederhout. Het is het grootste houten gebouw van Latijns Amerika en een van de grootste in de wereld. In Suriname geldt de kathedraal als het enige rijksmonument van dat land waarin Peerke Donders van 1842 tot aan zijn dood in 1887 onder de melaatsen heeft gewerkt. Het is een van de weinige gebouwen met een eigen Surinaamse bouwtraditie. De invloed van de verschillende culturen is overal in de kerk zichtbaar.

Het bedrag van vijf miljoen gulden is gebaseerd op een restauratieplan van de Haagse restauratie-architect Wim Polman. Het plan voldoet aan de normen van de Europese Unie. In ‘Brussel’ zal geprobeerd worden een deel van de vijf miljoen gulden als subsidie te verwerven. De eerste zorg bij de restauratie is de constructie. Het gebouw staat nog overeind omdat er eerder op initiatief van een Nederlandse hulpstichting een noodconstructie in is aangebracht. Het rechttrekken van de kerk wordt beschouwd als een moeilijk karwei. Verder moet alles aan de kathedraal worden vernieuwd of verbeterd.

In de actie voor het behoud van de kerk van Peerke Donders werkt de Stichting Help Peerke donders nauw samen met de Stichting tot Behoud van de Kathedraal te Paramaribo (Stibeka). Deze stichting heeft zich ten doel gesteld een bedrag van 1,2 miljoen gulden te verwerven. Met dit bedrag, dat boven op de vijf miljoen voor de restauratie komt, kan van de kerk een multi-functioneel centrum worden gemaakt. Deze nieuwe bestemming is noodzakelijk om het monument ook voor de toekomst te kunnen behouden.

Bij het multifunctionele staan de erediensten voorop. Daarnaast zal het gebouw dienst kunnen doen voor congressen, uitvaarten, concerten en soortgelijke activiteiten. Aan een dergelijke ruimte is in Paramaribo grote behoefte omdat er momenteel vrijwel niets op dat gebied beschikbaar is. Alleen de Kamer van Koophandel beschikt over een ruimte voor een kleine honderd mensen. In de kathedraal zal straks plaats zijn voor 700 personen. De exploitatie van de kathedraal als multifunctioneel centrum is zo opgezet dat om de twaalf jaar groot onderhoud kan worden uitgevoerd en de voorzieningen in stand kunnen worden gehouden.

De restauratie wordt gecompleteerd met de restauratie van het orgel in de Petrus en Paulus Kathedraal. Dit werk kost acht ton, een bedrag dat eveneens door de Stichting Stibeka bijeen zal worden gebracht. Het orgel is in de jaren 1889-1890 gebouwd door de Utrechtse orgelmaker Maarschalkerweerd. Kenners noemen het een uniek instrument.