INHOUD
TIM STOOP
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

PRINT PAGINA
 

Tim Stoop

        


Mis

Sommige verhalen zijn sterk gedateerd. Daar moet je de jeugd vooraf wat bij uitleggen. Dit is er zo een, uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.
Vroeger, jongelui, gingen de mensen op zondag altijd naar de kerk. Zeker als katholiek was je dat maar geraden ook, want als je het niet deed, had je meteen een doodzonde op je ziel.
De rode kaart van de kerk. Maar die kerk bood anderzijds veel service aan haar gelovigen. Zo was er in Paterskerken iedere zondag een dienst om zes uur 's morgens, speciaal voor vissers en fuifnummers. Voor het handhaven van de orde was er veelal een Suisse, een man met een driekante steek op het hoofd, een speer in de hand en een sjerp over de borst waarop in goud­draad 'Eerbied in Gods huis' was geborduurd.

De drie studenten van de kunstacademie hadden een bijzonder gezellige nacht achter de rug. Een feest met kunstbroeders dat tot half zes 's morgens was blijven bruisen. Geen drugs in die tijd maar wel veel bier en geestverruimende discussies.
Rembrandt, Rodin, Picasso, Zadkine en Van Gogh, ze waren allemaal besproken en hun beperkte vermogens waren genadeloos blootge­legd. Vanaf die nacht zou een volkomen nieuwe kunststroming de wereld gaan verbazen.

Joost en Anton moesten Felix onderweg naar de Paterskerk  stevig ondersteunen. Aan de zondagsplicht zou worden voldaan. In de Paterskerk strompelden ze de laatste bank in, nauwlettend gadegeslagen door de Suisse.
Ingeklemd tussen zijn twee vrienden werd Felix zo goed mogelijk bij de les gehouden. Het lukte zelfs om hem tijdens de lezing van het Evangelie staande te krijgen.
Tijdens de preek echter viel Felix in een diepe slaap. Wat hij in zijn dromen beleefde is nooit bekend geworden. Bezocht hij een theater? Viel hem een gloedvolle politieke redevoering ten deel? Feit is in ieder geval dat Felix aan het einde van de predikatie, door hevig voetgestommel en luid neerklappende stoelzittingen uit zijn slaap gerukt, verward ging staan en luid begon te applaudisseren.
In minder dan dertig seconden stonden de drie studenten buiten. Verjaagd door de man met de steek, de speer en de sjerp. De sjerp met in gouden letters: Eerbied in Gods huis.