INHOUD TONY ANSEMS
HOME

CuBra

Copyright

2008

Ed Schilders

&

Stichting Cultureel Brabant

 

Voor meer informatie over de cd´s van Tony Ansems en bestelmogelijk-heden, KLIK HIER

 

 

Van Toepertoe tot Two per two

door Ed Schilders

Tony Ansems emigreerde in 1963 vanuit Tilburg, Nederland, naar Neenah, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Amerikaan is hij dus geworden, maar hij is tegelijk Tilburger gebleven. Hoe die twee identiteiten bij Tony Ansems samengaan, kun je niet korter noch krachtiger horen dan in een van de liedjes op deze cd. Op de achtste track namelijk, in het lied ‘Gastarbeiders’. Daarin gebruikt Ansems het typisch Tilburgse woord ‘toepertoe’, maar het klinkt als glashelder Engels: ‘two-per-two’.

Daarmee wil ik niet zeggen dat Tony Ansems zijn Tilburgse tongval niet meer beheerst. Integendeel. Er wordt tegenwoordig in Neenah beter Tilburgs gesproken en gezongen dan in menig ‘höshaawe’ in een Tilburgse nieuwbouwwijk. En creatiever. Wat rijmt er op ‘Kôoningswaai’? Tony kent ze nog, het ‘bezwaai’ en de ‘hollewaai’.

In het verleden heeft Tony Ansems al veel Tilburgse liedjes op zijn cd’s uitgebracht, maar De trots van Tilburg onder aandere is beslist nog Tilburgser. Want meer dan op die vorige cd’s richt Ansems zich nu behalve op het Tilburgs ook op de Tilburger. Met odes aan enige grote namen uit de (volks)geschiedenis als Coba Pulskens, Pieta Melis, Wieske Snuf, en pater Poels, die op de melodie van Bob Dylans ‘Everybody must get stoned’ wordt bejubeld als ‘Den brôodpaoter komt bij oe aon’. En wie had kunnen denken dat Buddy Holly’s Peggy Sue nog eens zou veranderen in Wieske Snuf?

De trots van Tilburg heet deze cd, en bij die trots horen zonder twijfel ook de minder bekende maar even opmerkelijke Tilburgers die door Ansems bezongen worden. Een van zijn leraren op de MULO, frater Chromatius, bijgenaamd ‘den Kromme’; het vrouwke met de ‘plusen hoed’, die vooral door Tilburgers uit Tilburg West herkend zal worden. En zelfs een zekere Walter, die dronken op weg ging naar Hilvarenbeek, en wakker werd in Texas.

Dat is het hartverwarmende gevoel dat Tony Ansems ons op deze cd meegeeft. Vanuit het verre Neenah in Wisconsin. Dat wij, Tilburgers, grote voorbeelden hebben en dat wij allemaal de trots van Tilburg kunnen zijn.