INHOUD TONY ANSEMS
HOME

CuBra

Copyright

2008

Brabants Dagblad

 

 

Ongeveer veertig jaar geleden emigreerden Tony Ansems en zijn echtgenote vanuit Tilburg naar de Verenigde Staten. Ze vestigden zich in de staat Wisconsin, in het stadje Neenah. Daar bouwden ze aan hun Amerikaanse toekomst maar hun muzikale Tilburgse achtergrond bleef ook een rol spelen in hun leven. In 2008 maakte Tony met zijn muzikale familieleden, vrienden en bekenden een CD waarop hij zijn teksten zingt in het Tilburgs dialect op de melodieën van vooral country-hits.

 

De verschijning van Tony Ansems' cd Tilburgse Liekes American Style werd in het Brabants Dagblad op 11 oktober 2008 enthousiast aangekondigd door Guus Spijkers:

 

TILBURG/NEENAH - Wat Tony Ansems waarschijnlijk níet weet, is dat zijn favoriete kroeg van ruim veertig jaar geleden aan het Pieter Postplein een vinnige strijd levert tegen het antirookbeleid.

Dat verraadt een immens spandoek aan de gevel. Tony Ansems (68) woont alweer 44 jaar in de Verenigde Staten. In Neenah in de staat Wisconsin. Maar in zijn herinnering aan het hoekcafé van San van Dongen, hing er altijd een dikke blauwe sigarettenrook. Hij schreef er een enigszins treurig liedje over. Een van de zestien die hij 'opdroeg' uit de tijd toen hij zich nog echt Tilburger voelde en onlangs uitbracht op een cd: Tilburgse Liekes American Style:


Pieter Post Plein
Ik ha vannaacht gedromd, van 't Pieter Post Plein.
Ik zaat bij San van Dongen in 't café
Een lekker pilske vatten, een pootje fèèn biljarten/En hil mijn ouw kameraoj deden mee
I wanna go home, I wanna go home, Oh, I wanna go home.


Het liedje gaat vervolgens over duivenmèèlkers, de voetbalclub en de vrienden uit de Pijlijser en Waterhoef. En zo schreef Tony Ansems, die in Neenah een financieel adviesbureau beheert, met 16 Tilburgse liedjes zijn cd vol. Uiteraard is zijn moerstaal na veertig jaar wat minder geworden, maar zijn stem klinkt warm aangenaam. Onvervalst Tilburgs gedoopt in een Amerikaans sausje.

Het 'Geheugen van Tilburg' inspireerde Tony Ansems. Vanuit Tilburg ontving hij regelmatig e-mails. Componeren is niet zijn sterkste kant, teksten schrijven gaat hem beter af. "Die heb ik afgestemd op mijn favoriete liedjes. De keuze loopt vrij uiteen: van Hank Williams, Sonny Curtis, Ernst Tubb tot Buddy Holly".

Enkele songs hebben een autobiografische achtergrond. Zoals de Hasseltse Kapel en het intieme Achter in het Sintel Pad, waar hij z'n eerste schùine mop hoorde, zijn eerste sigaretje pafte en voor het eerst het 'mèèske van de buren kuste'. Kostelijk opgetekend.

"Het sintelpad liep achter de Pijlijserstraat bij de Waterhoefstraat waar ik geboren ben. Het was een paadje waar de mensen vroeger altijd sintels strooiden om modder te voorkomen".

Het schrijven zit Ansems, die drie jaar geleden voor het laatst in Tilburg verbleef, een beetje in het bloed. Vader Pierre was bedreven in levenslopen en liedjes voor de toneel- en voetbalclub. Van ome Janus leerde de Amerikaanse Tilburger gitaar spelen. "In de jaren '80 en '90 schreef ik veel. Voor mijn Tilburgse cd voornamelijk dit jaar. Behalve Pierre, je Vissers Naam is Heilig. Dat componeerde ik al in 1963 ter gelegenheid van de zilveren bruiloft van ons pa en moe".

Tony Ansems bewandelt al jaren het muzikale pad in de States. In 1983 maakte hij deel uit van de countryband Sundown. Voor het realiseren van zijn Tilburgse cd, die als subtitel Van 'tOuw t0t 'tNuuw meekreeg, werd hij geassisteerd door een aantal Amerikaanse muziekvrienden.

De Tilburgse cd is (nog) niet in de handel. Ansems verspreidt de cd's onder familie, vrienden en kennissen in de hoop dat een platenmaatschappij zich meldt.

Als uitsmijter:


De Hasseltse kapel
As de Maaj maond was begonnen
Gingen wij mee hil 't stel
Onze pa en ons moeder en heel de kender
naar de Hasseltse kapel.


Gauw 't Roozenhuuke bidde
Die ouw vrouwkes waren snel
En dan saome snoep ut zuuke
Bij de Hasseltse kapel.